• Marc Satijn

Arkelse lijstduwer SP, Mager bovenaan VVD-lijst

GORINCHEM Attie Mager wordt de lijsttrekker voor de VVD in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Eva Dansen, nu nog wethouder, wordt dat voor de SP. De lijsttrekkers van de twee partijen zijn daarmee geen verrassing. De lijstduwer bij de SP is wel een opvallende: Kim van der Heiden uit, jawel, Arkel.

door Tim Hartman

,,Daarmee steken we de mensen uit Arkel een hart onder de riem", legt Lies van Aelst, de huidige fractievoorzitter van de SP, uit. De meerderheid van de inwoners van Arkel wil zich bij de herindeling van Giessenlanden en Molenwaard aansluiten bij Gorinchem, zo bleek uit een peiling. Afgelopen januari vroeg de gemeenteraad in Gorinchem middels een brief aan de Tweede Kamer om Arkel buiten de fusieplannen van Giessenlanden en Molenwaard te laten.

SP wil met een Arkelse lijstduwer steun betuigen aan de Arkelnaren. Stemmen uit Arkel zal dat niet opleveren aangezien de inwoners van Arkel niet in Gorinchem mogen stemmen. ,,Soms gaat het niet om de stemmen, maar om het signaal", aldus Van Aelst.

ONTKOPPELING Van der Heiden, ook actief voor werkgroep 'De Ontkoppeling', vindt de handreiking van de SP erg fijn: ,,Toen Lies dit aanbod, was ik meteen enthousiast. Ik ben al jaren lid van de SP, maar in Giessenlanden is er geen SP en op deze manier kan ik toch iets voor mijn partij doen."

Als nummer 22 op de SP-lijst verwacht ze geen plaats in de gemeenteraad, maar ze hoopt van ganser harte over vier jaar haar eigen dorp in de gemeenteraad van Gorinchem te kunnen vertegenwoordigen: ,,Dat zou fantastisch zijn."

VVD Bij de VVD vormt de top zes van de kandidatenlijst een mix van nieuwe gezichten en oude vertrouwde namen. De huidige raadsleden Attie Mager, Jaap Wientjes en Ronald van Luijk zijn te vinden op respectievelijk plaats één, twee en zes. Op plek drie, vier en vijf prijken de namen van Niels van Santen, Jorien Fase en Bernd Voorsluijs. Van Santen en Voorsluijs waren al ruim een jaar fractieassistent van de VVD.

De VVD poneerde bovendien drie speerpunten: bereikbaarheid van de stad, veiligheid van Gorinchem en 'minder overheid'. ,,Actief zullen we inzetten op parkeren in de stad, terugdringen van regelgeving, het behoud van sportvoorzieningen en een transparant bestuur van onze vestingstad."

JEZUS LEEFT Ook Jezus Leeft heeft desgevraagd de lijsttrekker bekend gemaakt: Wim de Visser. Jezus Leeft zit momenteel niet in de gemeenteraad.