Aron de Vries 'Van stoelen bezeten'

GORINCHEM - Voor het Gorcums Museum stelde designexpert Frans Leidelmeijer een expositie samen van ruim 90 iconische zitmeubels uit de afgelopen honderd jaar: 'Van stoelen bezeten'. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun 'stoelenverhaal'. De verrassende resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in deze speciale rubriek. Deze week de geschilderde stoelen van Aron de Vries, medewerker van het Regionaal Archief Gorinchem.

Het gesprek met archivaris Aron de Vries gaat eigenlijk over zijn vader: kunstenaar Hans de Vries uit Bovenkarspel. Hij schildert portretten, maakt abstracte werken en experimenteert graag met allerhande schildertechnieken en materialen. In de periode 1995 - 2002 schilderde hij vooral stoelen. Hij was in die tijd gefascineerd door de idee dat, door de context en sfeer waarin hij een of meerdere stoelen afbeeldde, uitdrukking kon geven aan de 'niet-aanwezigheid' van mensen en de situatie waarin die zich bevonden.

Als zoon van ouders die beide kunstenaar zijn legt Aron graag uit wat zijn vader daarmee wil zeggen. ,,Objecten zijn niet zielloos. Ik heb geleerd te kijken naar de context: een stoel is om op te zitten maar zegt ook iets van zijn omgeving. De manier waarop stoelen zijn opgesteld als de mensen die erop zaten zijn vertrokken, vormen een stilleven en ze vertellen ook een verhaal. Ze laten als het ware een impressie achter van de mensen die erop hebben gezeten. Hoe is het gesprek verlopen? De stoelen staan er dan in alle eenzaamheid, als een soort momento mori, een verwijzing naar de sterfelijkheid van de mens," aldus Aron. Het schilderij met de twee stoelen is in het speciale 'Gorcumse' kabinet op de eerste verdieping te bewonderen.

Wie meer wil weten over de stoelen in de expositie 'van stoelen bezeten' kan op zondag 8 februari, tijdens de Culturele Route, gratis een rondleiding bijwonen. Aanvang 14.30 . Aanmelden is niet noodzakelijk. Dat geldt ook voor de voorstelling die op 8 februari om 14.00 uur verzorgd wordt door Toneelgroep Grand Cru: de leesvoorstelling 'stoelen' , met een knipoog naar het gelijknamige toneelstuk van Ionesco, met absurdistisch teksten in een absurdistische setting. Op woensdag 11 februari vindt weer een leuke stoelenworkshop plaats voor kinderen. (6-12 jaar). Deelname kost 2,50 p.p. Aanmelden bij Jannie Versluis: j.versluis@gorinchem.nl

Fotobijschrift: Archiefmedewerker Aron de Vries met een 'stoelenschilderij' van zijn vader Hans de Vries. Links van hem een ontwerp van de architect Marcel Breuer uit de jaren '30. Breuer was verbonden aan het Bauhaus in Duitsland en vluchtte in 1935 voor de nazi's naar Londen, waar hij deze stoel ontwierp.