• BDUmedia

Arriva gaat met elektrische bussen rijden in Gorinchem

GORINCHEM Vervoerder Arriva gaat vanaf juli 2017 elektrische bussen inzetten in Dordrecht en Gorinchem. Het gaat om vijf elektrische bussen die worden ingezet op lijn 10 in Dordrecht en op de lijnen 1 t/m 4 in Gorinchem. De nieuwe bussen worden geproduceerd bij VDL Bus & Coach. Deze moderne, lichtgewicht bussen kennen geen uitstoot van uitlaatgassen en zijn bovendien stiller.

Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland is enthousiast over de komst van de innovatieve bussen. ,,Zuid-Holland wil de best bereikbare provincie zijn en zet daarom in op innovatie en verduurzaming. Zeker in de smalle straten in de stadscentra bieden deze bussen hun meerwaarde, maar ook daarbuiten dragen deze bussen volop bij aan de onze doelstelling van betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar vervoer. Ik feliciteer wethouders verkeer en vervoer Hans Freije van Gorinchem en Rik van der Linden van Dordrecht dan ook met de komst van de prachtige nieuwe bussen van Arriva."

Wethouder Verkeer en Vervoer Hans Freije: ,,Ik ben er trots op dat we in Gorinchem met deze bussen gaan rijden. Elektrisch vervoer is zeer belangrijk voor de leefbaarheid van onze stad en draagt bovendien bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Hoe schoner het vervoer, hoe gezonder de lucht, hoe aantrekkelijker de leefomgeving. Daarom moedig ik van harte alle vormen van elektrisch vervoer aan zoals e-bikes en elektrische auto's."

Anne Hettinga, bestuursvoorzitter Arriva Nederland: ,,Als organisatie doen wij steeds meer op het gebied van duurzaamheid en schonere bussen. We staan aan de vooravond van een uitdagende transitie binnen het OV. De afgelopen jaren hebben we diverse ervaringen opgedaan met elektrisch vervoer en ik ben er trots op dat we nu ook in Dordrecht en Gorinchem de volgende stap kunnen maken naar elektrisch vervoer. Dit is mede te danken aan de goede samenwerking met de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht en Gorinchem."

In Dordrecht gaat het type VDL MidCity rijden, dit zijn stille en lichte, kleine bussen. Geschikt voor 15 personen. Ideaal voor de oude binnenstad. In Gorinchem gaat Arriva twee VDL Citea LLE bussen inzetten. De bussen worden gedurende de daluren en in de nacht opgeladen op de Arriva-vestiging. Hiervoor worden nog voorzieningen gerealiseerd.

Arriva heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met elektrisch vervoer op Schiermonnikoog en in 's-Hertogenbosch. Inmiddels rijden er 13 elektrische Arriva-bussen in Nederland. Eind dit jaar komen daar nog eens 30 elektrische bussen bij die ingezet gaan worden op de stadsdiensten Venlo en Maastricht en op de Waddeneilanden Ameland, Vlieland en Terschelling.