• Simon Fousert

Artiesten brengen ode aan Gorinchem

GORINCHEM In het nummer 'Terug naar Gorcum' bezingt Rik Tazelaar zijn verlangen om altijd weer terug te keren naar deze stad. Het is een van de lofzangen over de Arkelstad van Gorcumse artiesten die binnenkort gebundeld worden.

door Simon Fousert

,,Ik woon hier al lang, ben in de jaren zestig naar Gorinchem gekomen. Ik voel me hier ook ontzettend thuis. Er gebeurt ontzettend veel. Ga er op uit, dan zie je het wel", aldus Tazelaar. ,,De stad heeft mij veel gegeven. Ik kon hier onder mijn fotografie en schilderijen exposeren. De stad is voor mij een creatieve inspiratiebron." Dat uitte zich onder meer in twee fotoboeken over rivier de Merwede en de Gorcumse binnenstad. ,,Later begon ik zelf ook nummers te schrijven en op dit moment heb ik een tiental nummers over de stad en de regio liggen. Daar wilde ik wat mee doen."

Nu is er een plaat met nummers van Gorcumse artiesten met een ode over de stad in de maak. Onder de projectnaam 'Gorcum in Muziek' krijgt de plaat 'Daar aan het water' als titel vanwege de ligging van de vestingstad aan de Merwede en Linge. ,,Dit idee is een lange wens en ligt er al een tijdje", vertelt de grafisch vormgever. ,,Het leuke is dat Peter Slager, een vriend van mij en bassist van de band BLØF, maakte vinylplaat over Dreischor, het Zeeuwse dorp waar hij vandaan komt gemaakt", vertelt Tazelaar. Hij haalt de plaat enthousiast tevoorschijn. ,,Toen ik dit zag, wist ik het zeker dat ik zoiets ook over Gorinchem wilde maken." Tazelaar is nu druk bezig met de samenstellen en ontwerpen van de plaat, waarvan ook een cd-versie van wordt gemaakt. Mogelijk komt de bundeling lofzangen ook via Itunes beschikbaar, maar dat is nog niet zeker. In april of mei wordt het resultaat gepresenteerd. De bedoeling is dat een aantal artiesten ook live ten gehore brengen.

SPONSOREN Verschillende artiesten meldden zich al enthousiast aan, aldus Tazelaar. Denk aan Donna Bastiaans, Izak Boom & Chris Poldervaart, Helga Buitelaar, Walter de Lima en Dirkjan Middelkoop. Dat zorgt al met al voor een plaat met heel verschillende soorten nummers: van rock, singer-songwriter tot aan een carnavalskraker, een nummer van Rik zelf. ,,Maar mensen kunnen zich nog aanmelden. Er gelden twee voorwaarden: de nummers moeten over Gorinchem gaan én van de artiest zelf zijn." Om de kosten te dekken, zijn nog wel wat sponsoren nodig. In ruil voor een bijdrage krijgen zij een uitnodiging voor de presentatie van de cd met livemuziek, een vermelding in het begeleidende boekje en een aantal cd's. Het aantal hangt af van de hoogte van de bijdrage. Het verkopen van de plaat is geen doel op zich. ,,Het is vooral een leuk project, gemaakt door mensen uit de stad. Hoewel ik ook met het idee speel om mensen van buitenaf, die hier geregeld komen, een nummer te laten maken over Gorinchem. Dat is ook nog een optie. Verder is het ook een mooi stukje promotie voor de stad."