• Augurken op de Merwedebrug na een botsing.

    Regionaal Archief Gorinchem

Augurken op de Merwedebrug

GORINCHEM Het Regionaal Archief Gorinchem bestaat dit jaar vijftig jaar en om dat te vieren wordt er met regelmaat een historisch feit onder de loep genomen door medewerkers van het archief.

In 2016 werd de Merwedebrug afgesloten voor groot onderhoud. Rijkswaterstaat verklaarde toen dat er 'geen acuut veiligheidsrisico' was. Maar onlangs kwam in het nieuws dat de brug bijna was ingestort. Twee Nederlandse hoogleraren veiligheid en constructieleer kwamen tot deze opmerkelijke conclusie na onderzoek. Een van hen noemde het zelfs een wonder dat de brug er nog stond.

Onze Merwedebrug? De brug die in 1961 feestelijk geopend werd door koningin Juliana. Vijftig jaar geleden was de Merwedebrug ook in het nieuws. Twee vrachtwagens kwamen op de brug met elkaar in botsing. Een van de vrachtwagens was geladen met vaten augurken. Die rolden toen van de aanhanger en kwamen op het wegdek. Een van deze vaten kwam zelfs terecht op een personenauto waarvan de bestuurder naar het ziekenhuis moest. Het wegdek was bezaaid met augurken en het zuur lekte weg. Dat moet gestonken hebben. Vier uur lang was men bezig de ravage op te ruimen.

Veroorzaakte het zuur die kleine haarscheurtjes waardoor de brug in 2016 werd afgesloten? Weliswaar een grappige gedachte, maar daarmee natuurlijk niet waar. In de krant verscheen een prachtige foto van de ravage. Helaas is er geen origineel bewaard gebleven in de fotocollectie van het archief. Hopelijk duikt hij ooit nog op.

Dit artikel is onderdeel van een serie die het Regionaal Archief Gorinchem maakt in het kader van zijn vijftigjarig jubileum.