• sgarrivas.jpg
    Rivas locatie Beatrixziekenhuis

    Janus Visser

Beatrixziekenhuis in prostaatkankerwijzer van ProstaatKankerStichting

GORINCHEM De prostaatkankerzorg in het Beatrixziekenhuis, onderdeel van Rivas Zorggroep, voldoet aan alle criteria van de ProstaatKankerStichting. De stichting hanteert zeven thema's met daaronder criteria die belangrijk zijn voor een prostaatkankerpatiënt. Ziekenhuizen die voldoen aan de criteria worden door de ProstaatKankerStichting opgenomen in de prostaatkankerwijzer.

De thema's waarop criteria zijn vastgesteld, lopen uiteen van verantwoordelijkheidsverdeling, diagnose, samenwerking en afstemming tot behandeling en begeleiding, voorlichting en informatie en ontslag en nazorg. ,,Bij een aandoening als prostaatkanker is het van groot belang dat patiënten snel duidelijkheid krijgen over de diagnose", zegt Anneke Meerkerk, verpleegkundig specialist in het Beatrixziekenhuis. ,,Zij kunnen bij ons snel terecht vanwege de speciale plaatsen die zijn gereserveerd op de polikliniek. Vervolgens worden tijdens één polikliniekbezoek alle benodigde lichamelijke en diagnostische onderzoeken uitgevoerd."

Voor patiënten met prostaatkanker werken verschillende specialisten nauw samen. Het team bestaat uit een uroloog, verpleegkundig specialist en een oncologieverpleegkundige. Daarnaast is er overleg met de oncoloog en de radiotherapeut. Meerkerk: ,,Bij de diagnose prostaatkanker overlegt dit team over het behandelplan, passend bij de situatie van de patiënt. Wij bespreken dit plan vervolgens altijd eerst met de patiënt voordat we overgaan tot behandeling. De patiënt maakt namelijk uiteindelijk de keuze."

Voor prostaatkanker zijn er vier behandelingen mogelijk. ,,Dit kan een driemaandelijkse controle zijn, bestraling, een operatie of hormoontherapie", vervolgt Meerkerk. Het type behandeling is onder andere afhankelijk van de grootte van het gezwel, de leeftijd en de conditie van de patiënt. ,,Een eventuele operatie of bestraling voeren wij hier niet uit, maar hiervoor hebben we een goede samenwerking met collega-ziekenhuizen. Voor de nazorg en controle kan men gewoon weer in het Beatrixziekenhuis terecht, dichtbij huis. Met het one-stop-traject willen we de zorg rond patiënten met prostaatkanker goed regelen, zowel voor, tijdens als na de behandeling."

Doel van de prostaatkankerwijzer is mensen inzicht te verlenen in hoe de prostaatkankerzorg in een ziekenhuis georganiseerd is en deze te kunnen vergelijken met andere ziekenhuizen en in hoeverre het ziekenhuis voldoet aan de criteria van de ProstaatKankerStichting. De wijzer kan mensen ondersteunen om - samen met hun huisarts - een gemotiveerde keuze te maken voor een ziekenhuis. De gegevens van het Beatrixziekenhuis zijn in de prostaatkankerwijzer te bekijken via: www.prostaatkankerstichting.nl/patientenwijzer-prostaatkanker