• Kay Nietfeld

'Belachelijk dat ik zo monddood word gemaakt'

GORINCHEM Raadslid Tamara Hoogesteger is een petitie gestart om Chris Poldervaart terug op Facebook te krijgen. Tijdens een politieke discussie werd het account van de Gorcumse muzikant en opiniemaker geblokkeerd.

door Simon Fousert

,,Ik heb dit nog nooit van mijn leven gedaan", aldus Hoogesteger lachend over haar initiatief. ,,Maar, en dan ben ik weer serieus, ik vind dit echt belangrijk. Wat Chris zegt, is best pittig en soms denk ik ook wel van: 'Moet dit nu?' Toch is het belachelijk dat dit is gebeurd. Deze petitie is voor wat morele support. Chris zorgt voor reuring, brengt discussies op gang en doet meer dan menigeen aan goede hoor en wederhoor. Daarnaast vind ik de vrijheid van meningsuiting heel belangrijk."

VEREERD Het initiatief doet Poldervaart zelf goed. ,,Ik voel me vereerd, ook omdat het initiatief van een raadslid komt, die ik ook weleens door de mangel haal." Zijn account werd gisteren tijdens een politieke discussie plotsklaps geblokkeerd. ,,Opeens kwamen er meldingen in beeld dat er onderzoek werd gedaan naar een bericht van een tijdje geleden. Ik maakte destijds, als grap, de opmerking 'lekker Duits' naar aanleiding van het bericht over de komst van het nieuwe treinstation naast een crematorium. Flauw natuurlijk, maar kennelijk heeft iemand en misschien wel meerdere personen dit gisteren aangegrepen om mijn account te onderzoeken en me op die manier in de discussie buiten spel te zetten."

Het leidde tot de blokkade. Wie erachter zit of zitten, weet Poldervaart niet. ,,Ik heb wel een vermoeden, maar zeker weten doe ik het niet, dus daar laat ik me niet over uit. Het gebeurde in ieder geval tijdens de discussie van gisteren. Ik had mijn vraagtekens over de opbouwmedewerker die voor 120.000 euro bij PoGo (buurthuis in de Haarwijk, red.) werd aangesteld. Aan wethouder Dansen stelde ik de vraag of dat bedrag in zijn geheel naar het salaris ging. Nu is het zo dat haar dochter (Lies van Aelst, red.) als raadslid actief is. Dat vind ik al vrij opmerkelijk en daar zou ik zelf niet aan beginnen, maar zorg dan dat de schijn van partijdigheid wordt vermeden. Ze nam het echter voor haar moeder op." In de discussie daarna was het opeens klaar.

,,Het is belachelijk dat ik zo simpel monddood wordt gemaakt", vindt Poldervaart. ,,Vooral het feit dat dit zonder enig weerwoord plaatsvindt vind ik raar en helemaal niet Nederlands. Ik kan niet eens in contact komen met Facebook. Het is eng dat mijn vrijheid van meningsuiting wordt beperkt en dat terwijl ik me echt weleens erger uitgelaten heb." Of hij al dan niet juridische stappen gaat ondernemen, weet Poldervaart nog niet. ,,Daar ga ik over nadenken. Komende dagen ben ik ook druk met werk, dat moet ook door."