• Het Gorcumse Hippiefestival blijft het evenement dat iedereen kent en er verandert niets aan de opzet.

    Egbert Egberts

Bericht in media zaait onrust

GORINCHEM Op social media gaan veel inwoners van Gorinchem en bezoekers van de festivals die Buiten de Waterpoort worden gehouden los. Dit naar aanleiding van een bericht in de media, dat daar voortaan geen muziek meer mag worden afgespeeld na 22.00 uur.

door Egbert Egberts

Aan het nieuwsbericht zou het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente ten grondslag liggen. Echter, zoals eerder in deze krant al te lezen was geldt voor de bestaande evenementen, dat gemaakte afspraken met de betreffende organisaties door de gemeente worden nageleefd. De reactie van wethouder Ro van Doesburg onder het betreffende artikel op Facebook en reacties van Facebookers die de gemeente door het bericht van alles en nog wat verwijten, is veelzeggend: ,,Weinig love, peace en understanding lees ik hier. Kort geleden heeft de burgemeester heel duidelijk gesteld dat het Hippiefestival doorgaat. Niks aan de hand dus." Met de organisatoren is de gemeente volgens de wethouder heel goed in overleg. ,,Jammer dat de betreffende krant zoveel onnodige onrust zaait, want deze had natuurlijk wat meer onderzoek en navraag kunnen/moeten doen."
Van Doesburg geeft aan dat evenementen als Endless Summer en Summer Dance een andere locatie zullen vinden. ,,Die zijn er voldoende in de stad en buurten. Maar andere als het Timmerdorp en sportevenementen moeten daar natuurlijk gewoon kunnen. Vanwege een combinatie van veiligheid en karakter zijn de dancefestivals op Buiten de Waterpoort niet meer mogelijk. Buiten de Waterpoort heeft maar één uitvalsweg die voldoende breed is voor grote groepen. Dit is ook een natuurgebied waarvan je niet wil dat het gras elke keer kapot gaat en dat vooral 'easy going' activiteiten mag huisvesten. Het Hippiefestival is vooral overdag druk. 's Avonds laat niet." Niet alle Facebookers hebben echter gelezen wat Van Doesburg heeft geschreven. En halen vooral hard uit naar de gemeente.
Ook organisatoren lieten een reactie op het nieuwsbericht los. Stichting Metec: ,,Dit is inderdaad een voorstel dat er momenteel ligt. Maar we zijn inmiddels volop in gesprek met het college waarbij de zorgen zijn weg gehaald omtrent het Hippie- en Waterpoortfestival. Volgende week nemen wij als stichting samen met de burgemeester de organisatie door om eventuele onduidelijkheden weg te halen. Met het college is al eerder afgesproken dat we gewoon verder gaan en beide festivals er gaan komen."
Ook vanuit het Timmerdorp en sportieve evenementen werd positief gereageerd hoe de samenwerking met de gemeente verloopt ,,Geen veranderingen in onze plannen", zo geeft een van de Timmerdorp initiatiefnemers aan. ,,Typisch een gevalletje van de klok wel hebben horen luiden maar de klepel niet kunnen vinden", vertelt een vrijwilliger van de atletiekrun die vanaf Buiten de Waterpoort wordt gehouden. ,,Ook wij hebben prima overleg met de ambtenaren op het stadhuis en dienen tijdig onze vergunningsaanvraag in. Inmiddels weten we waar we op moeten letten. Wij zijn het ook eens wat betreft veiligheid en overlast. Wij zijn meer dan tevreden met de medewerking van dit college."