• Berna Volgers in de museumshop.

    Rob Kreszner

Berna Volgers: onmisbaar

GORINCHEM Een museum zonder gastvrouwen en –heren bestaat niet. Elk museum heeft een receptie waar je een entreekaartje koopt, je museumkaart wordt gescand en waar je inlichtingen krijgt over het museum en de tentoonstellingen van dat moment. En juist aan deze vrijwilligers dreigt nu een tekort. Tijd voor een gesprek met één van hen: Berna Volgers is al ruim 14 jaar te vinden achter de museumbalie.


Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

Berna Volgers reageerde op een oproep van het Gorcums Museum in een plaatselijke krant. De kinderen waren al wat groter, ze kreeg wat meer vrije tijd en wilde die invullen met nuttig vrijwilligerswerk. Ze belde conservator Rob Kreszner en werd opgenomen in het team van de baliemedewerk(st)ers.

Berna vertelt haar verhaal met groot enthousiasme en dat na zoveel jaar? Hoe kan dat? ,,Je moet het leuk vinden om met mensen om te gaan. Het werk is niet moeilijk, je hoeft geen verstand van kunst te hebben. Je maakt bezoekers wegwijs in het museum en soms ook in Gorinchem. Ik heb fijne collega's en daarom ga ik nog steeds met plezier naar het museum. Voor mij voelt het als een warme deken."

,,Elke acht weken wordt een rooster opgesteld. In principe werk je wekelijks een ochtend of middag. Het museum is van dinsdag tot en met zondag open en er zijn steeds twee baliemedewerkers aanwezig. Met je persoonlijke voorkeur wordt altijd rekening gehouden. Het huidige team bestaat uit ongeveer 25 tot 30 mensen. Jaarlijks wordt een gezellige bijeenkomst georganiseerd voor alle museummedewerkers en bij elke nieuwe expositie worden we als eersten rondgeleid. Jaarlijks is er een 'uitje'; dan stappen we in de touringcar en bezoeken een paar bijzondere musea. Erg fijn is ook dat we sinds een paar jaar een museumshop hebben waar leuke herinneringen aan de exposities worden verkocht. Op dit moment zijn dat artikelen die - vanwege de huidige expositie - gaan over voedsel, kookboeken voor iedereen dus ook voor kinderen, maar je vindt er ook sieraden, posters of een boek over de Martelaren van Gorcum."

Als lezers meer willen weten, met wie nemen ze contact op? ,,Je kunt bellen met conservator Rob of hem een mailtje sturen: r.kreszner@gorinchem.nl. Maar je kunt ook even het museum binnen lopen. Daar tref je altijd een baliemedewerk(st)er die je wegwijs kan maken."