• Janus Visser/BDU

'Bewoners uit Steijndeld hoeven geen plaats te maken voor mensen uit St. Clara'

GORINCHEM Het nieuws dat Huize St. Clara per 1 juni haar deuren sluit, zorgde voor een hoop commotie. ,,We moeten meer zorg onder één dak aanbieden, maar dat betekent niet dat bewoners uit Steijndeld plaats moeten maken voor mensen uit St. Clara", zegt woordvoerster Netty Kros van Rivas Zorggroep.

Laura van Horik

De veranderingen in de zorg, die al een aantal jaar geleden zijn ingezet, vragen van een organisatie als Rivas Zorggroep dat zij de zorg anders gaat inrichten. Dit betekent onder andere dat het aantal bewoners met een woonzorgindicatie de komende jaren steeds minder wordt. Rivas heeft daarom huurappartementen met zorg waar mensen een appartement huren en thuiszorg krijgen. Kros: ,,St. Clara is een woonzorgcentrum met alleen huurappartementen. Hier wordt geen verpleeghuiszorg (zorg met een indicatie) aangeboden. Steijndeld biedt deze zorg wel aan. Dit geldt ook voor woonzorgcentrum De Bannehof." De zorg moet uiteraard wel betaalbaar blijven. Panden moeten onderhouden worden en het personeel moet worden betaald. ,,St. Clara is een oud en klein pand en biedt ten opzichte van de rest niet genoeg zorg. We hebben andere mogelijkheden bekeken, maar het lukt ons niet om St. Clara open te houden."

Uit gesprekken met de bewoners van St. Clara moet blijken waar zij naartoe willen. Rivas probeert zoveel mogelijk bewoners naar Steijndeld te verhuizen, omdat hier al huurappartementen met zorg zijn gevestigd en ook nog beschikbaar zijn. Natuurlijk hangt dit wel af van wat de mensen zelf willen en welke zorg zij nodig hebben, zegt Kros. ,,Wij bepalen niet wie waar moet wonen. Ook moeten we kijken wie waar past, maar het staat in ieder geval vast dat mensen uit Steijndeld geen plek hoeven te maken voor bewoners van St. Clara. We kunnen niet opeens 25 plekken regelen in Steijndeld, maar we proberen de bewoners wel zoveel mogelijk bij elkaar te houden. "

Reacties als 'Rivas wil alleen maar geld verdienen' vindt Kros erg jammer. ,,Rivas wil de zorg zo goed mogelijk blijven leveren, ook op de lange termijn. We moeten oplossingen vinden voor de veranderingen in de zorg. De meeste bewoners moeten wel even wennen aan het idee, maar tonen begrip voor de situatie."