Bezoek uit Noorwegen

SLEEUWIJK 14 Noorse docenten bezochten vrijdag 13 maart de Schans in Sleeuwijk. Het bezoek was een initiatief van Janneke van der Meer, oud-docent van de Burgemeester Verschoorschool uit Sleeuwijk. Een aantal jaren geleden is zij geëmigreerd naar Noorwegen. Nu is zij werkzaam op de Rauland Skule in Vinje. De collega's uit Noorwegen waren met name geïnteresseerd in de manier van onderwijs geven op de Schans, de zorgstructuur en ICT in het onderwijs.

Ook de Schansleerlingen waren betrokken bij het bezoek uit Noorwegen. De Noorse collega's werden door enthousiaste leerlingen rondgeleid. Het bezoek werd afgesloten met een heerlijke lunch in Brasserie de Munnik.

De Noorse collega's gaven aan dat zij veel hadden opgestoken van het bezoek aan de Schans en dat vooral het praktisch werken door de leerlingen een echte eye opener voor hen was. Daarnaast gaven zij aan de opleiding Dienstverlening en Commercie op de Schans een mooie, brede opleiding te vinden. Leerlingen die dit programma volgen weten beter waar hun kwaliteiten en interesses liggen. Ze maken tijdens de opleiding kennis met verschillende beroepsrichtingen en vervolgopleidingen, zodat zij in het examenjaar een goede keuze voor een mbo-opleiding kunnen maken.

In Noorwegen is het systeem zo dat er een school is voor leerlingen van 6 tot 16 jaar. De schoolkeuze wordt pas later gemaakt. In het uitgestrekte Noorwegen liggen vervolgopleidingen niet in de buurt van de middelbare school. Leerlingen moeten vaak ver reizen of gaan zelfs intern. Een groot verschil met Nederland dus.