• Bikkel vertaalt emotie in haar werk.

    Fred Mertens

Bikkel vertaalt emotie in haar werk

GORINCHEM In het Gorcums Museum is de expositie Glass 4 ever te zien. Op zondag 11 februari is een aantal kunstenaars persoonlijk aanwezig om hun werk toe te lichten, waaronder Bikkel. Zij exposeert werk dat zij speciaal voor deze expositie maakte. Haar inspiratiebron was de moord op de Gorcumse martelaren.

Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

Bikkel werd geboren op Curaçao en kwam als 17-jarige naar Nederland. Toen haar eerste kind werd geboren wilde ze zijn portret met olieverf schilderen om het voor altijd te kunnen bewaren. Schilderen werd haar passie. Ze ontwikkelde zich zodanig dat zij gevraagd werd les te gaan geven op een middelbare school in Maassluis. Eerst als docent tekenen, later als docent van het toen nieuwe vak CKV, Culturele Kunstzinnige Vorming. ,,Direct na mijn aanstelling als docent ben ik gaan studeren aan de Willem de Kooning Academie en wat ik daar leerde kon ik weer doorgeven aan mijn leerlingen."

Waarom is Bikkel met glas gaan werken? ,,Van de vier elementen, water, aarde, lucht en vuur, is water voor mij het belangrijkst. Ik zocht een materiaal waarmee ik dat het beste kon uitbeelden en dat is glas. Het is doorzichtig en ik kan er driedimensionaal mee werken. Ik ben op zoek gegaan naar een glaswerkplaats en mocht komen werken bij de Van Tetterode Glass Studio in Amsterdam. Naast water, dat voor mij de verbeelding van mijn geboortegrond is, speelt heim (thuis) en wee (pijn) een grote rol in mijn leven. Samen vormen ze mijn wereld. Het gaas dat ik in mijn glaswerk gebruik, of onderdeel uitmaakt van mijn schilderijen, is wel doorzichtig. Het is geen grens, meer een scheidslijn tussen mijn twee werelden die allebei geweldig zijn en waar ik veel van houd. Ik probeer mijn emotie te vertalen in mijn werk."

Toen Bikkel werd benaderd voor de expositie Glass 4 ever verdiepte ze zich in de historie van Gorcum. ,,Ik ben katholiek opgevoed en daardoor was ik heel ontroerd door het verhaal van de Gorcumse Martelaren. Omdat ik voor een expositie alleen maar nieuw werk wil laten zien, besloot ik een tweetal installaties te maken, als metafoor voor deze historische gebeurtenis waarbij voor mij het lijden van de martelaren symbool staat voor de hoop, als onderdeel van het gevoel van geloof, hoop en liefde."

De eerste installatie is in deze expositie in Gorcum te zien. De tweede wordt binnenkort tentoongesteld in de Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle. Meer informatie over het werk van Bikkel is te vinden op www.bikkelartist.com.