• gp-foto

    foto: GP-foto

Bomvol programma tijdens Open Havendag

GORINCHEM De Open Havendag is een jaarlijks terugkerend feestje in het voorjaar: rondom de Lingehaven en het terrein Buiten de Waterpoort. In de regio is deze dag een begrip en velen weten dan Gorinchem te vinden. Het is een dagje uit voor het hele gezin, met allerlei vermaak, demonstraties, kramen, live muziek, eten en drinken. En de Lingehaven is het bijzondere decor van dit evenement in hartje binnenstad.

Het programma van de Open Havendag staat net als voorgaande jaren bomvol activiteiten voor jong en oud. Een greep uit het aanbod: de Koninklijke Marine is aanwezig, de waterpolovereniging geeft demonstraties in de haven, de modelbouwbotenclub vaart met har bootjes in ene bassin Buiten de Waterpoort en Gorinchem Beweegt verzorgt tal van sportieve activiteiten. Ook zijn de zalmschouwen van de twee verenigingen De Ouwe Drijverschuit en Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw aanwezig in Gorinchem.

DRAKENBOOTRACE De Lingehaven die centraal staat tijdens de Open Havendag is zaterdag 20 mei ook het podium voor de Drakenbootrace. De Drakenbootrace hoort inmiddels bij de Lingehaven. De race is opzwepend leuk om te zien, te horen en te beleven. Op de kade en bruggen zijn volop mooie plekken te vinden om de dragons gade te slaan. Het plezier spat er van af. De races vinden plaats tussen de Visbrug en de Korenbrug. Deze E-steigers (Havendijk) en ook de boodschappensteigers zijn tijdens de Open Havendag gereserveerd voor de Drakenboot-races.

MUZIEKFESTIJN Een andere feestje dat tegelijkertijd met de Open Havendag plaatsvindt is 't Eghte Muziekfestijn. Inmiddels vindt dit muziekfestijn voor de 9de keer tegelijkertijd met de Open Havendag plaats. Verspreid in de binnenstad én rond het evenemententerrein van de Open Havendag staan podiums opgesteld en circa 20 blaaskapellen uit de regio en het land komen dan naar Gorinchem om de binnenstad bol te blazen met feestelijke muziek. In de haven worden de blaaskapellen ook rond gevaren.

HAVENONTBIJT Ook de tweede editie van het Open Haven Ontbijt vindt plaats. Vorig jaar was de eerste editie een groot succes. Zo'n tweehonderd Gorcumers namen bestek en beleg mee om in een goede en ongedwongen sfeer samen te eten en elkaar te ontmoeten. Ook dit jaar zullen er tijdens de Open Havendag weer picknicktafels worden opgebouwd rond de Lingehaven waaraan iedereen kan plaatsnemen voor het ontbijt.

EENDJESRACETot slot vindt er een eendjesrace plaats in de Lingehaven. Om 16.00 uur klinkt het startschot in de Lingehaven en gaan duizenden genummerde gele badeendjes te water en worden van de sluis naar de Peterbrug gestuwd. De gehele opbrengst gaat naar het goede doel* 'Polio de wereld uit'*. Volg de eendjesrace ook via www.facebook.com/eendjesracegorinchem.nl