• Opening van de expositie over borduurkunst in het Gorcums Museum

    Hans Roest
  • Hans Roest

Borduurexpositie geopend

Borduren is weer helemaal terug

GORINCHEM Ruim 400 gasten genoten afgelopen zaterdag in de Grote Kerk van het spectaculaire openingsprogramma van 'Voor de draad ermee!', een expositie over borduurkunst.

Door Rob Kreszner

Dat 'borduren' werd heel letterlijk genomen: in de kerk, onder de kansel, stond een metersgroot doek opgesteld, waarop een groepje leerlingen van het Fortes Lyceum het woord OPEN borduurden. Niet braafjes en ingetogen, zoals je bij borduren misschien zou verwachten, maar swingend op de indringende klanken van percussiegroep Gamberro, met een Sambareggae uit Brazilië .

MERKWAARDIG Voorafgaand aan deze openingsact sprak Mara Eisenberg, voorzitter van borduurvereniging MerkWaardig, die dit jaar het 30-jarig bestaan viert. Onder haar gehoor bevonden zich veel van de bijna 1500 leden van de vereniging, die vanuit het hele land naar Gorinchem kwamen. MerkWaardig heeft in de tentoonstelling een eigen zaal, met borduurwerken rond het thema Hollands Glorie, speciaal gemaakt voor het jubileum.

Aansluitend vertelde gastconservator Linda Hanssen, expert op het gebied van etnografisch en historisch textiel, kort iets over de geschiedenis van het borduren en highlights in de tentoonstelling. Van oorsprong was borduren louter functioneel: een versierde naad die diende om onderdelen van kleding bij elkaar te houden. Later kreeg borduren steeds meer een decoratieve functie. En nu is deze ambachtelijk kunstvorm weer helemaal terug. Daarbij wordt inspiratie geput uit voorbeelden uit het verleden, zoals kerkelijk textiel uit de 15e eeuw. In de expositie zijn daarvan prachtige voorbeelden te zien, in bruikleen van Museum Catharijneconvent in Utrecht.

ZELDZAAM Deze zeldzame borduursels, samen met historische kledingstukken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, combineren heel mooi met uitingen van hedendaagse kunst in de expositiezalen. De bij de opening aanwezige kunstenaars waren unaniem van oordeel dat hun werk prachtig tot zijn recht komt, een groot compliment voor de samenstellers van de expositie.

Een van de deelnemers, de Gorcumse Sylvia ter Wisscha van Scheltinga, oogstte veel lof met haar subtiele creaties. Zij is zelf ook blij met haar presentatie, in een sfeervolle zaal die zij deelt met collega kunstenaars als Barbara Polderman en Barbara Broekman. En op modegebied met onder meer Jan Taminiau, Frank Govers en Karl Lagerfeld. Het museum is erg blij met deze fantastische aftrap van weer een nieuwe, spraakmakende expositie.