• Nicole Bos aan het quilten met haar eerste naaimachine

    Fred Mertens

Bos: 'Schilderen met naald'

GORINCHEM In het Gorcums Museum is de expositie 'Voor de draad ermee!' te zien over de kunst van het borduren. Een interview met Nicole Bos van het Gorcumse Atelier Naaldwerken.

Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

Bos' atelier ligt aan de Lingsesdijk, vlakbij de plek waar ooit een van de Dalemse watermolens stond. Nicole vertelt met een aanstekelijk enthousiasme over haar jeugd, toen ze van haar moeder leerde handwerken. Een vervolg van de lessen op de lagere school, want haar moeder was ook haar onderwijzeres! ,,Ik vond het ontzettend leuk. De creativiteit zit in de familie, van mijn oma is haar eerste stoplap nog bewaard, mijn moeder was handwerkjuf en mijn vader was architect. Na de lagere school ben ik naar de Rotterdamse modevakschool gegaan. Ik had het er niet echt naar mijn zin dus ben ik na een jaar overgestapt naar de MTS en heb daar bouwkunde gestudeerd. Ik heb in de bouw als assistent-uitvoerder gewerkt en later nog als projectinrichter.

Nadat ik was getrouwd begon ik een winkel in handwerkbenodigdheden, van borduurzijde waarvan ik inmiddels 645 kleuren verkoop tot uit Amerika afkomstige quiltstoffen, maar ook alle soorten katoenen en linnen borduurstoffen. Ik heb toen ook mijn atelier geopend waar ik cursussen geef in alle soorten handwerken. Borduren is zoveel meer dan de traditionele kruissteekjes!"

,,Er zijn veel technieken: bijvoorbeeld het Hardanger borduren, oorspronkelijk in Marken ontstaan en later als Noorse techniek bekend is geworden of Schwalmisch borduren uit Duitsland. Naaldwerken, borduren, handwerken of hoe je het ook wilt noemen, is ontspannend en geeft veel voldoening. Je raakt nooit uitgeleerd. Daarnaast vind ik het interessant te weten hoe technieken zijn ontstaan en waar ze vandaan komen. Er zijn in archieven nog steeds boekjes te vinden over weinig bekende technieken. Handwerken is echt mijn passie. Het is als schilderen maar dan met een naald! Ik gebruik ook nog steeds mijn eerste naaimachine, een Singer Federer uit 1949 die ik ooit van mijn opa kreeg."

Kantklossen, patchwork, eigen kleding ontwerpen en maken, of breien: het maakt Nicole niet uit. Cursisten bepalen wat ze willen leren. Meer informatie over de cursussen is te verkrijgen via nicole.bos@planet.nl of 0612928740.