Burgemeester sluit woonhuis en garage in Gorinchem

Burgemeester sluit woonhuis en garage in Gorinchem
 


29 maart 2019

GORINCHEM Burgemeester Melissant-Briene heeft vrijdag 29 maart een woonhuis met bijbehorende garage, gelegen aan de Schelluinsestraat in Gorinchem, gesloten. Naar aanleiding van een politieonderzoek naar witwassen, stuitte de politie bij doorzoeking van de garage op een hennepkwekerij. Daarnaast troffen zij een handelshoeveelheid soft- en harddrugs, een wapen en een geldbedrag aan in de woning. Het is de derde keer in korte tijd dat de burgemeester een pand sluit na de vondst van drugs.

De woning en garage worden voor de duur van drie maanden gesloten op grond van artikel 13b van de Opiumwet.Op grond van dit artikel kan de burgemeester een pand, waar drugs gefabriceerd of verhandeld wordt, sluiten.
De ruimte in de garage was ingericht voor het verbouwen c.q. cultiveren van hennepplanten. In totaal werden in de hennepkwekerij 198 hennepplanten aangetroffen. In het woonhuis werd daarnaast nog een handelshoeveelheid soft- en harddrugs en een taser van 200.000 volt gevonden.

Het aanpakken van drugsgerelateerde activiteiten heeft hoge prioriteit. Deze vorm van criminaliteit brengt onveiligheid en overlast met zich mee voor de omgeving, aangezien het een aanzuigende werking heeft op criminele activiteiten. De sluiting van panden is erop gericht een aantal doelen te bereiken, namelijk de bekendheid van het pand als drugsadres teniet te doen, een signaal af te geven dat de geconstateerde feiten onacceptabel zijn, alsook een verdere aantasting van het woon- en leefklimaat te voorkomen. Zichtbare sluitingen zijn een signaal naar drugscriminelen en bewoners dat handhavend wordt opgetreden tegen drugscriminaliteit.