• Waterschap Rivierenland
  • Waterschap Rivierenland

Campagne Hohohoosbui van Waterschap Rivierenland ook in Gorinchem van start

GORINCHEM Gorinchem was zaterdag aan de beurt om tegels in te wisselen voor een plant, om droge voeten te houden bij een hoosbui. Want dan kan het regenwater de grond in, in plaats van het riool dat soms moeite heeft met veel water ineens. In de Haarwijk kregen enkele bewoners met veel steen in de tuin vandaag van Waterschap Rivierenland een plant, in ruil voor een tegel.

In de Elect van Luikstraat in Gorinchem wisselen de terrassen af met groene tuinen vol groenten en bloemen. Op deze tweede tuintegelinwisseldag geeft mevrouw De Pender graag haar tegel op voor een clematis van het Waterschap. Om de hoek in de Willem van Arkelstraat zet een buurman zijn plant vooraan: ,,Ik zet hier van de winter een beukenhaag, dus dit is een mooi begin om de tuin alvast groener te maken."

Toegegeven, niet alle buren zien de ruil zitten. Onkruid, ruimte voor de fiets of zelfs de auto zijn de argumenten om tegels te houden. Maar het besef groeit dat het regenwater van een betegelde tuin direct het riool in stroomt. En bij een hoosbui kan dat voor overlast zorgen in straten en in huizen. Terwijl een andere tuin meer regenwater vast houdt in de grond.

Klimaatverandering zorgt voor meer hoosbuien. De voorspellingen geven aan dat het aantal hoosbuien in aantal en heftigheid de komende jaren zal toenemen. Het is - jammer genoeg - geen tijdelijk fenomeen en het loont dan ook zeker de moeite om eens stil te staan bij de vraag: hoe hoosbuibestendig is mijn huis, straat of buurt eigenlijk?

Water kan voor veel schade zorgen. Het duurt lang voordat een huis weer droog en fris is en alles wat met water in aanraking komt is vaak onherstelbaar beschadigd. Afgezien van de materiële schade, ontregelt water in huis behoorlijk je leven. Mensen die overlast hebben ervaren, slapen onrustig als er voor 's nachts harde regen is voorspeld.

Voor meer informatie: www.hohohoosbui.nl