• gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto

CCCinc. opent Seventiestentoonstelling Gorcums Museum

GORINCHEM Afgelopen zaterdagmiddag werd in de Hipper het startsein gegeven voor de unieke tentoonstelling "Seventies, music, fashion , design" welke nog tot en met 19 maart 2017 te zien is in het Gorcums Museum.

door Walter Leendertse

'Bij een unieke tentoonstelling hoort ook een unieke opening' moeten de organisatoren van de expositie gedacht hebben. Met een optreden van ruim vijf kwartier opende de Nederlandse country- en americanaband 'CCCinc.' de tentoonstelling. Het is geen toeval dat deze band werd benaderd om de opening te verzorgen: 46 jaar geleden waren de muzikale duizendpoten ook aanwezig op het hoofdpodium van het Kralinger popfestival, één van de highlights uit de Nederlandse Seventies die in de tentoonstelling een prominente plaats heeft gekregen.

De band, opgericht in 1967, bewees nog steeds tijdloze muziek te maken. In een tot de nok toe gevulde zaal in de Hipper speelde CCCinc. hun oude hits en bracht hiermee zowel oud en jong aan het dansen. Wie denkt dat heren van tussen de pakweg 60 en 70 jaar toch wel uitgespeeld zouden moeten zijn, had afgelopen zaterdag in de Hipper moeten zijn. De krasse knarren swingden de pan uit en met name het spel van Joost Belinfante op de mondharmonica en Ernst Jansz (tevens oprichters van de groep) op wasbord tijdens het perfect uitgevoerde 'Midnight Special' oogstte veel bewondering en applaus.

Na ruim een uur meedeinen en meeswingen waren de genodigden welkom in het Gorcums Museum waar de tentoonstelling in volle glorie te bewonderen was. Dat er veel over de Seventies te melden is bewijst de tijdlijn aan het begin van de tentoonstelling wel. Middels drie parallel lopende lijnen - Gorinchem, Nederland en de Wereld - krijg je snel een duidelijk beeld over de 'roaring seventies'. Daarnaast is het aantal objecten en de variëteit aan objecten overweldigend. Je komt ogen tekort en bent, wanneer je alles goed op je wilt laten inwerken, prima een middag lang zoet in het museum. Lp-hoezen, muziekfilms, punkshirts, schetsen, memorabilia, disco-outfits: alle Seventies-hoogtepunten komen aan bod. Bijzonder is ook de mooie collectie meubels uit de Seventies waarbij ook een aantal topstukken van onder andere Gijs Bakker en Bruno Premsala te vinden zijn.

In de Seventies ontstaat er ook een soort stroming van sieradenontwerpers die ook meubels en andere huishoudelijke artikelen gaan ontwerpen, vandaar dat er ook een mooie collectie sieraden van deze kunstenaars wordt tentoongesteld waarbij de link met de industrie en design duidelijk te zien is.

Naast de tentoonstelling worden er op verschillende plaatsen in Gorinchem activiteiten georganiseerd die gerelateerd zijn aan de tentoonstelling. Kijk voor meer info hierover op: www.gorcumsmuseum.nl