CDA stapt in de coalitie; Klink nieuwe wethouder

Ward den Besten

GORINCHEM Het college heeft in het CDA een nieuwe coalitiepartner gevonden. De zoektocht naar een meerderheid in de raad is daarmee ten einde. De christendemocraten nemen de plek in van D66, die onlangs uit het college stapte. Zodoende heeft de coalitie weer 13 van de 25 zetels in handen. CDA-fractievoorzitter Eeuwit Klink wordt de nieuwe wethouder. De vijf partijen maakten dat woensdag bekend.

Nadat D66-raadslid Tamara Hoogesteger besloot als eenmansfractie verder te gaan, benaderden de coalitiepartijen het CDA en Gorcum Actief om een meerderheid terug te krijgen. Toen ook wethouder Arnie Faro (en de gehele D66-fractie met hem) besloot uit het college te stappen, bleef alleen het CDA over als geschikte kandidaat. Gorcum Actiefs enige zetel is namelijk niet voldoende om de boventoon in de raad te kunnen blijven voeren. De twee zetels van CDA zijn dat wel.

De kersverse coalitiepartner levert fractievoorzitter Klink als nieuwe wethouder. Welke portefeuille hij zal krijgen wordt nog over onderhandeld. De portefeuilles zullen in overleg (her)schikt worden, laat het college weten. ,,De positieve grondhouding en het enthousiasme om deel te nemen aan de coalitie, sterkt de vier andere partijen in hun keus voor het CDA'', melden de VVD, SP, SGP/CU en GroenLinks verder. Het CDA onderschrijft het bestaande coalitieakkoord 'Verbindend, Levendig, Zorgzaam' en de voor hen belangrijke accenten binnen dat akkoord zijn benadrukt.

De wethouder in spe laat weten dat de koers van deze coalitie op grote lijnen aansluit bij het CDA-verkiezingsprogramma. Al zijn er wel punten waar het CDA zich minder in kan vinden. ,,Als je alleen maar aan je eigen punten vasthoudt, dan krijgt deze stad nooit een stabiel bestuur. En daar is de stad wel aan toe. Er is genoeg gedoe geweest. We willen dat de politiek weer aandacht heeft voor de stad, in plaats van aandacht vraagt van de stad'', aldus Klink die zegt 'keihard' te gaan werken voor Gorinchem.

De 31-jarige CDA'er richt zich vol goede moed op de toekomst, waarin hij veel hoopt te bereiken. Hij verwacht eind augustus aan zijn nieuwe werkzaamheden te beginnen, als de raad instemt met zijn benoeming. Wat die werkzaamheden precies zullen zijn, zal duidelijk worden als de portefeuilles zijn verdeeld. ,,Heel veel beleid moet nog nieuw gemaakt worden. Wij hebben voldoende kans om hierin nog ons geluid te laten horen. Deze raadsperiode loopt tot 2018, dus we kunnen tot die tijd veel doen. De gesprekken die ik heb gevoerd met andere wethouders beloven een prettige samenwerking'', zegt Klink die bestuurskunde studeert en als leidinggevende werkt bij de nationale politie.

Door het opstappen van D66 valt Gorcum Actief net buiten de boot. De lokale partij zag kans om via een gedoogconstructie deel te nemen aan de coalitie. Fractievoorzitter Everdien Hamann zegt het dan ook jammer te vinden dat het niets is geworden. Het opstappen van D66 kwam voor haar als een verrasing. ,,Toen ook Arnie Faro vertrok, waren wij niet meer interessant voor de coalitiepartijen. Die hadden geen keus meer'', legt Hamann de reden uit dat ze gepasseerd zijn. ,,We hadden wel een wensenlijstje, zoals een langetermijnperspectief voor De Nieuwe Doelen, maar de besprekingen hadden prima kunnen lukken. Uiteindelijk moet je dan je knopen tellen.''

Hamann zegt altijd goed met de coalitie te hebben samengewerkt. Ook met het CDA in het college zal ze het coalitieakkoord in grote lijnen blijven steunen. Toch is ze wel gereserveerd. ,,Het CDA is van een andere signatuur dan D66. We zullen kritisch kijken hoe het CDA het beleid gaat inkleuren, want het kan ook zomaar een heel andere kleur worden.'' Zelf gaat ze nu samenwerken met D66, die als eenmansfractie in de oppositie terechtkomt. ,,Dan kunnen we de taken verdelen, waardoor we meer aan ons raadswerk toekomen'', aldus Hamann.