• Tim Hartman

CDJA: 'Gorcumse jongeren een stem geven'

GORINCHEM Het CDA krijgt als eerste politieke partij in Gorinchem een jongerenorganisatie: het CDJA Gorinchem. Daarmee is het CDA niet alleen de eerste, maar voorlopig ook de enige. ,,We willen jongeren een stem geven", aldus voorzitter Sifra van Haaften (18).

door Tim Hartman

Na het jongerenplatform, dat in januari 2016 officieel werd geïnstalleerd en opkomt voor de belangen van jongeren in Gorinchem, heeft nu ook de eerste politieke partij in Gorinchem een jongerenafdeling. Het CDJA Gorinchem is na Rotterdam, Den Haag en Leiden de vierde jongerenafdeling van CDA in Zuid-Holland. ,,Maar die steden liggen in het westen van de provincie. Rondom Gorinchem is er weinig voor jongeren die politiek geïnteresseerd zijn", legt Van Haaften uit.

ACTIEF Met de landelijke verkiezingsavond op het gemeentehuis in Gorinchem werd het enthousiasme van Van Haaften aangewakkerd om niet alleen passief de politiek te volgen, maar zichzelf ook actief in te zetten. ,,Ik hoorde daar dat het CDA bezig was om een jeugdafdeling op te zetten en er werd me gevraagd of dat iets voor mij was. En voor ik het wist vertelde ik over mijn visie en over andere jongeren die mee wilden doen."

Een van hen is secretaris Thomas Boekhout (17) die net als Van Haaften in Gorinchem woont en al jarenlang interesse heeft in de politiek. ,,Door de verkiezingen is mijn interesse toegenomen. De standpunten van CDA spreken me erg aan en toen Sifra me vroeg om mee te doen met het CDJA in Gorinchem kon ik eigenlijk niet anders dan meedoen, haha!"

EIGEN STAD Wat ze precies gaan doen? Van Haaften: ,,Het doel is om jongeren betrokken te laten raken bij de gemeentepolitiek. Ik denk dat de meesten denken dat het enorm saai is, maar het gaat bij gemeentepolitiek juist over je eigen stad." Boekhout vult aan: ,,En natuurlijk het CDA in Gorinchem helpen met hun standpunten. Wij kunnen aangeven wat voor jongeren belangrijk is, zodat zij daar hun standpunten weer op aan kunnen laten sluiten."

Welke standpunten dat zijn, is nog niet bekend. Op 23 november is namelijk pas de officiële oprichtingsavond in café 't Uyltje. Jongeren vanuit de hele regio zijn dan welkom om meer te weten te komen over de eerste jongerenafdeling in Gorinchem. ,,Daarna gaan we pas echt invulling geven aan onze standpunten."

Tot slot, is het een voordeel dat jullie de enige jongerenafdeling zijn in Gorinchem of hopen jullie dat andere partijen volgen?

Boekhout: ,,Het is nu nog een voordeel. Maar het zou leuk zijn om debatten te organiseren met andere jongerenpartijen. Het is ons doel om jongeren een stem te geven in Gorinchem dus dan zou het mooi zijn als andere partijen hen daar ook de gelegenheid voor geven."

Fotobijschrift:

Sifra van Haaften en Thomas Boekhout