• Nita van Wijngaarden: 'De beleving is heel belangrijk, daarom is de horeca ook zo belangrijk'.

    Tim Hartman

'Citymarketing gaat stad op de kaart zetten'

GORINCHEM Voor het thema binnenstad/ondernemen spreken we met Nita van Wijngaarden, voorheen bedrijfsleider bij V&D, sinds november 2016 binnenstadsmanager. Hoe heeft de binnenstad zich de afgelopen raadsperiode ontwikkeld en welke uitdagingen staan de komende vier jaar te wachten?

door Tim Hartman 

Wat voor binnenstad trof u aan toen u in 2016 binnenstadsmanager werd? ,,Winkeliers verenigden zich al beter dan voorheen. Ondernemersvereniging Hartje Gorkum was nieuw leven ingeblazen. Er was heel veel energie om gezamenlijk de schouders eronder te zetten. Dat was ook nodig. In de crisis gingen veel winkels weg: de V&D, Schoenenreus, Esprit, Foto Klein; allemaal in dezelfde periode. Dat was een treurige tijd voor de binnenstad met veel leegstand."

Toen werd u binnenstadsmanager. Waarmee bent u begonnen? ,,De koopzondagen te promoten. Toen ik vier jaar geleden bij de V&D kwam werken, zat er totaal geen structuur in de koopzondagen. In overleg met Hartje Gorkum hebben we een vaste zondag in de maand aangewezen. Eerst de tweede, later de laatste van de maand. Klanten en bezoekers moeten weten wanneer het koopzondag is. Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met de leegstand."

Hoe erg was die leegstand? ,,In 2016 hadden we 52 leegstaande panden. Nu is dat 36. De Langendijk blijft rond de tien leegstaande panden schommelen. De Arkelstraat daarentegen is goed gevuld met bijvoorbeeld de komst van de Action. Iedere straat is wat dat betreft anders. Je merkt dat de Arkelstraat de wat chiquere straat van Gorinchem wordt. De Langendijk is juist geschikt voor blurring; waarbij winkels bijvoorbeeld ook kleinschalige horeca hebben. De Gasthuisstraat zijn voornamelijk de grote ketens, zoals de WE. Gorcumers waren blij met de Action. Hoe realistisch is het dat er meer grote namen naar Gorinchem komen, zoals de H&M? ,,Dat is lastig. De H&M heeft veel eisen: veel vierkante meters, op een A-locatie etc. Vóór mijn tijd is er gekeken of een H&M mogelijk was door panden bij elkaar te voegen. Maar toen werd het crisis."

Moet Gorinchem dat dan wel willen? ,,Het trekt wel mensen, dat is niet verkeerd. Je moet interessant blijven voor veel doelgroepen. Maar wat ik zeg, de H&M heeft veel eisen."

Wat betreft blurring; shoppen combineren met horeca. Is dat de toekomst? ,,De beleving is heel belangrijk, daarom is horeca ook zo belangrijk. Veel jongeren gaan buitenshuis werken met hun laptop en tegelijkertijd koffie drinken. Een hbo-opleiding in Gorinchem zou perfect zijn. Zaakjes waar je een broodje kan eten, koffie kan drinken en kan werken/studeren. Daar zou je drie panden mee kunnen vullen."

Waar bent u momenteel druk mee? ,,Het inrichten van de BIZ (BedrijvenInvesteringsZone waarbij ondernemers een deel van de OZB besteden aan de binnenstad, red). Sinds kort is bekend wie de evenementen gaat organiseren: Novel Monday met Panther Events. Ik ben evenementencoördinator, maar het organiseren moet je overlaten aan professionals. Door middel van de BIZ hopen we de stad aantrekkelijker te maken. En 3 maart gaat de brandstore van Citymarketing open aan de Groenmarkt. Citymarketing gaat de stad op de kaart zetten, daar is de binnenstad uiteraard een pijler van. Er moeten meer bezoekers komen. En met het Van der Valk hotel en het hotel Buiten de Waterpoort kunnen we mensen ook behouden. Als men nu eind van de middag komt en hier wil slapen, moeten we ze de stad uit sturen."

Wat ontbreekt er momenteel aan de binnenstad van Gorinchem? ,,Bekendheid. Naarden is bijvoorbeeld ook een vestingstad. Als daar file staat, zeggen ze: er staat file bij vesting Naarden. Bij Gorinchem niet. Ook de bewegwijzering naar Gorinchem moet beter. Je ziet vanaf de snelweg veel industrie. Eigenlijk weet je pas hoe mooi Gorinchem is, als je er bent."

Waar mag wat u betreft de prioriteit liggen bij de nieuwe gemeenteraad? ,,Auto- en fietsparkeren. Je moet de auto kwijt kunnen als je naar Gorinchem komt, aan de rand van de binnenstad of net daar buiten. Maar ook fietsen: je kunt nu soms amper de HEMA in. En ik hoop dat er soepel wordt omgegaan met bestemmingsplannen. Dat de nieuwe raad snapt dat de binnenstad leefbaar moet zijn en blijven. Wat dat betreft is er een grote stap gezet door de koopzondagen vrij te stellen."

Tot slot, hoe ziet de Gorcumse binnenstad er over vier jaar uit? ,,Gorinchem heeft dan minder leegstand, op de Langendijk en in de Westwagenstraat zijn leuke nieuwe winkeltjes, er zijn leuke evenementen en er is een hbo-opleiding. Gorinchem is dan een soort studentenstad met jonge mensen. Parkeren is goed geregeld, er is meer groen en stegen zijn levendig en mooi aangekleed. We gaan toevallig deze week aan de slag met een stegenproject: muurschilderingen, kleine tuintjes, verlichting. Héél leuk project!"