• Rene Siebring
  • Dick Ippel

Contrasten in stadhuis Gorinchem

GORINCHEM De Werkgroep Tentoonstellingen organiseert in het stadhuis van Gorinchem de tentoonstelling Contrasten met werk van René Siebring (kleurenfoto's) en Dick Ippel (schilderijen). De tentoonstelling toont werk waarin de thematiek van de avond en nacht hetzelfde is, maar op verschillende manieren uitgewerkt.

René Siebring fotografeert grote steden in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, maar ook Gorinchem) en in de Verenigde Arabische Emiraten met steden als Dubai en Abu Dhabi. Steeds zien we een levende stad, want hoewel het avond of nacht is, baden deze steden in het licht. Kunstlicht weliswaar van lantaarnpalen, lichtlijnen, boten, trams, treinen en auto's waarbij mensen niet te zien zijn maar wel aanwezig. Kleurrijk ook, want door het licht ontstaan warme kleuren die de grootsheid van de onderwerpen nog eens benadrukken. Het grote gebaar, de metropool, het panorama, de skyline en de architectuur overheersen in deze stadslandschappen.

De olieverfschilderijen van Dick Ippel laten zien wat de foto's van René Siebring niet laten zien: het intieme plekje, de weggemoffelde straten, een pleintje, een terras, een lezende vrouw. Het kleine gebaar, de focus op de directe omgeving, een lichtpuntje achter een raam, een rij lantaarns aan de haven, donkere luchten. De kracht van de nacht. Zwart overheerst, niet als angstaanjagende niet-kleur, maar om de intimiteit van de plek te benadrukken, de stad terug te brengen tot menselijke proporties en het klein-stedelijke als veilige omgeving te laten ervaren. Vergelijk de Lingehaven van Gorinchem: in de foto van René Siebring een schouwspel van licht, reflecties en grootstedelijkheid, in het vierluik van Dick Ippel een intieme plek die nog ontdekt moet worden.

Avond en nacht, licht en donker, herkenbaar, besloten en intiem tegenover wijds en open. Het kleine tegenover het grote gebaar.