• Archief BDUmedia

CU-SGP, GroenLinks en SP willen statiegeld op kleine flesjes

GORINCHEM ChristenUnie-SGP, GroenLinks en SP willen dat de gemeente Gorinchem zich aansluit bij de statiegeldalliantie. De partijen dienen daartoe een motie in tijdens de raadsvergadering van 25 januari. Zo hopen de partijen in de toekomst zwerfvuil binnen de gemeente tegen te gaan.

door Tim Hartman

De statiegeldalliantie is een initiatief van Recycling Netwerk Benelux en probeert regeringen ervan te overtuigen om het statiegeld uit te breiden. In Nederland zou het gaan om statiegeld op kleine blikjes en flesjes. In november startte het initiatief met 21 leden, inmiddels is dat al gegroeid tot boven de honderd.

Ook gemeenten in Nederland kunnen zich aansluiten en dus roepen CU-SGP, GroenLinks en SP het Gorcumse college van burgemeester en wethouder op om dat ook te doen. ,,Al jaren is de toename van zwerfvuil een bron van ergernis, vervuiling en kosten", lichten de partijen toe. ,,Een groot deel van het zwerfvuil bestaat uit kleine pet- flesjes en blikjes, waarvan de materialen prima gerecycled kunnen worden."

LOBBY VERSTERKEN ,,De statiegeldalliantie bepleit statiegeld voor de kleinere verpakkingen en lobbyt bij regeringen in Europa om dit in te voeren. In Nederland zijn al diverse organisaties en ook gemeenten bij deze alliantie aangesloten en het zou goed zijn als Gorinchem dit ook doet om zo deze lobby te versterken", valt er verder te lezen.

Tot slot pleiten de partijen ervoor om ook andere gemeenten die aangesloten zijn bij reinigingsdienst Waardlanden uit te nodigen.

De motie wordt besproken tijdens de raadsvergadering van 25 januari. Het drietal aan partijen hoopt dat ook andere partijen zich nog aansluiten bij de motie.