• Culturele Route

Culturele Route: Kunst, ambacht en verhalen in de vesting

GORINCHEM De Culturele Route in de vesting Gorinchem zit een overgangsfase waarin naast kunst en cultuur ook aandacht komt voor verhalen, muziek en ambachten.

Op de Dalemwal bij molen 'De Hoop' legt Ton van den Heuvel alles uit over zijn molenaarsambacht en de werking van de molen. Wandel dan over de Altenawal naar het atelier voor clavecimbelbouw van Boudewijn Verhoef in het voormalig badhuis Buiten de Waterpoort. Hij toont zijn werk als een van de laatste ambachtelijke bouwers in Nederland. Op de Langendijk kan men terecht bij galerie 'Kunst bij Karel' waar bijzondere kunstwerken zijn geëxposeerd. Loop even door naar café restaurant Meneer de Groot op nummer 17. Vanaf 14.00 uur wordt u ontvangen door gastvrouw Arida van Baardewijk in het 'Gorcum vertelt café'. Dit keer vertellen twee markante Gorcumers hun verrassende verhalen. Huub Phielix vertelt aan de hand van een oude film over zijn werk als marktmeester op de wekelijkse veemarkten. Dick Bosch haalt met lichtbeelden herinneringen op aan een aantal spectaculaire branden tijdens zijn werkzame leven als brandweer commandant. Ook is er ruimte dat men zelf verhalen kan aanvullen of vertellen.

Verder kan de bezoeker naar het Gorcums Museum waar de boeiende tentoonstelling 'Voor de draad ermee' nog steeds hoge ogen gooit. Uiteraard kan men daar ook de collectie zien van Gorcumse schilders uit de Gouden Eeuw, waarover in het najaar een bijzonder project van start gaat. Aan de achterkant van het museum is de Grote Kerk geopend. Het is de laatste dag van de expositie van cursisten van schilder docent Neeltje Alblas met werken die een verrassende kijk bieden op 'schoenen'. Loop dan even door naar de voorkant aan de Krijtstraat waar het stiltecentrum is geopend om bezoekers te ontvangen en uitleg te geven over deze herinneringsplek van zinloos geweld. Verder is daar een expositie van geometrische abstracte kunst.

En sluit de culturele wandeling af bij de Caponnière aan de Kanselpoortweg. Onder het genot van een speciaal biertje of een goed glas wijn kan men wegdromen bij reisfoto's, portretten en straatbeelden van twee reislustige fotografen Marianne Rombout en Liane Sterrenburg.

Het Hamelhuis op de Kortendijk is deze zondag gesloten vanwege vakantie van de vrijwilligers.