• Gemeente Gorinchem

'Cultuur maak je met de stad'

GORINCHEM Wethouder Dick van Zanten is enthousiast over het nieuwe cultuurplan waarover de raad vorige week werd geïnformeerd. In het kersverse plan blijft De Nieuwe Doelen open en verhuist de bibliotheek naar De Passage in de Botersteeg. Ook het museum pikt een graantje mee; met extra personeel én meer ruimte. Een ambitieus plan waar een grote rol is weggelegd voor de Gorcumers zelf, maar Van Zanten heeft er alle vertrouwen in. ,,Cultuur maak je niet vóór de stad, maar mét de stad." 

Het duurde lang voordat het huidige college een plan kon presenteren waar al sinds 2013 over gepraat wordt. Volgens sommige raadsleden duurde dat allemaal veel te lang. In de afrondingsfase sprak de raad dan ook een motie van treurnis uit tegen Van Zanten. ,,Tja, dat is treurig", antwoordt Van Zanten als hij terugkijkt op die gebeurtenis. ,,Hoe je het ook wendt of keert een goed plan bedenken kost nu eenmaal tijd. En we wilden met een goed, haalbaar en solide plan komen. Misschien dat we de raad beter mee hadden kunnen nemen in de plannen die we aan het maken waren. Soms was er weinig te melden, maar ook daar hadden we de raad over kunnen informeren. Dat is een les voor de volgende keer." 

Nu het plan openbaar is, lijkt niemand meer terug te kijken. Ook Van Zanten kijkt liever vooruit dan achterom. ,,Ik kijk er echt naar uit om concreet met het plan aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd wat de Gorcumers voor ideeën hebben voor De Nieuwe Doelen. Wat willen we bereiken met de nieuwe exploitatie en hoe gaan we dat doen. Er valt nog genoeg te bespreken de komende tijd." Een eerste aanzet vindt woensdag 19 juni plaats in het gemeentehuis. Tijdens een openbare raadsvergadering gaat de raad met het college in gesprek over de plannen. ,,Maar iedereen uit de stad is van harte welkom om mee te praten en te denken. Ik ben erg benieuwd wat andere belanghebbenden ervan vinden." De besluitvorming rondom het cultuurplan vindt naar verwachting plaats na het zomerreces. 

Van Zanten is van mening dat het nieuwe cultuurplan niet alleen de cultuur in Gorinchem naar een hoger plan kan tillen. De verhuizing van de bibliotheek naar De Passage in het midden van het winkelcentrum is volgens de wethouder ook voor de winkeliers een positieve ontwikkeling. ,,De bibliotheek en de ondernemers in die buurt kunnen elkaar zeker gaan versterken. De Hema heeft al toegezegd dat ze hun horeca anders gaan inrichten zodat deze meer in naar De Passage is gericht." Volgens de wethouder is de 'bewinkeling' van de panden in De Passage altijd lastig geweest. ,,Nu maken we van de nood een deugd. Door een culturele functie toe te voegen aan het winkelhart neemt de aanloop toe. Dat kan ook weer gunstig uitpakken voor de Gorcumse ondernemers." 

De winkels die nu in De passage gevestigd zijn, hoeven het veld niet te ruimen voor de bibliotheek. ,,De Passage gaat wel verbouwd worden. Het is aan de eigenaar van de locatie hoe dit precies gat gebeuren; belangrijk is dat de bibliotheek straks voldoende ruimte heeft voor al haar activiteiten."