Dancefeest op oranje Groenmarkt

GORINCHEM De feesten schieten als paddenstoelen uit de grond in Gorinchem. En ook Koningsdag galoppeert niet zonder feestje aan de stad voorbij. Flashback, TAX en 't Oude Stadthuys bundelen de krachten voor een dancefeest op de Groenmarkt.

door Tim Hartman

Gregor Salto, Dennis van der Geest en Rudi Feral: het is een deel van de line-up die 27 april de Gorcumse Groenmarkt op zijn kop moet zetten. Met alle grote feesten die Nederland kent tijdens de koningsdagviering onderscheidt die van Gorinchem zich vooral door de gratis entree: ,,Ik denk dat concurreren met al die grote feesten niet eens zo heel lastig is", vertelt Jaap Harder van Flashback. ,,Je hoort altijd veel mensen klagen over de drukte, het gedoe met openbaar vervoer en de dure kaartjes van die feesten. Bij dit feest kunnen ze vanaf drie uur zo gratis de markt op lopen."

Het is niet de eerste keer dat dancemuziek de oranje geklede mensen vermaakt. ,,Vier jaar geleden zijn we er mee begonnen", vertelt Marcel Hak van TAX. ,,Toen hebben we het twee jaar gedaan. Vorig jaar kon het niet, omdat de koninklijke familie Dordrecht bezocht en alle politiemensen daar nodig waren. Maar die twee jaren zijn goed bevallen, dus dit jaar gaan we er gewoon mee verder."

Het feest onderstreept volgens het tweetal nog maar eens de regiofunctie die Gorinchem heeft. Ook zij zien dat er steeds meer feesten in Gorinchem worden gehouden. ,,Summer Start Dance, Hollands Plein Festijn, nu dit feest weer. Ik denk dat er tussen mei en juli continu iets leuks te doen is in Gorinchem", vertelt Harder.

Hak knikt: ,,Niet alleen Gorcumers, ook mensen uit omliggende dorpen weten Gorinchem steeds meer te vinden." Harder vult aan: ,,Tien jaar geleden hoefde je niets te organiseren. Dan was het van 'oh, dat zal wel niets worden'. Als je nu iets organiseert, wordt het ook echt gewaardeerd en komen er mensen op af. Sinds drie of vier jaar zijn er steeds meer feestjes bijgekomen. De sfeer is altijd goed en er is bijna nooit gezeik. Dan willen gemeente en politie ook graag meewerken."

De twee loven dan ook de samenwerking met de gemeente en politie. Hak: ,,Iets organiseren is leuk als je daarin ook gesteund wordt." Harder sluit af: ,,Het is belangrijk dat is Gorinchem een levendige stad is en blijft. Samen maken we Gorinchem bruisend."