• Zeven horecazaken bundelen de krachten op paasmaandag in Gorinchem

    Paasmaandag Gorinchem

'De leukste dag van het jaar'

Paasmaandag in Gorinchem: 'Zuinig op zijn'

GORINCHEM Gorcumse horecaondernemers slaan dit jaar de handen ineen om van paasmaandag traditiegetrouw weer een groot feest te maken. ,,Paasmaandag is de leukste dag van het jaar in Gorinchem en daar moeten we zuinig op zijn", vindt Jaap Harder.

Door Tim Hartman

Harder sluit zich met zowel de Flashback als met de Japie aan bij het collectief van zeven horecazaken. Ook Pavlov, 't Uyltje, Old Dutch, Club Heat en Grand Café Tax bundelen de krachten. Volgend jaar sluiten zich nog meer zaken aan bij het collectief. ,,Paasmaandag is inderdaad de leukste dag van het jaar in Gorinchem. Dat is altijd al zo geweest. Dit is een mooi initiatief om die traditie voort te zetten met z'n allen. Zo'n mooi en groot feest moet voor altijd behouden blijven voor Gorinchem én de regio", vindt Samad Chaaby, eigenaar van Club Heat.

Harder sluit zich daarbij aan: ,,Gorinchem moet zuinig zijn op de paasmaandag. Wat carnaval voor Brabant is, is paasmaandag voor Gorinchem. Hoe paasmaandag in Gorinchem gevierd wordt, is uniek in het land."

Aanleiding om dit jaar met elkaar op te trekken is het feit dat de paasmarkt niet doorgaat omdat de Groenmarkt opnieuw bestraat wordt. Teunis Bout, eigenaar van Pavlov: ,,Maar dat betekent dus niet dat er niets te doen is. Geen markt, maar wel groot feest! Er valt genoeg te beleven."

De ondernemers zijn er duidelijk over: de traditie van paasmaandag in Gorinchem is een van de mooiste die de stad kent. Maar weten ze ook wanneer die tot stand is gekomen? ,,Pfoe, in het jaar 1206?", grapt Harder. ,,Dat bestaat echt al héél lang. Vroeger had je natuurlijk de veemarkten en dan ging men daarna de kroeg in." Ook Jan Wouters, al 35 jaar eigenaar van Old Dutch, zou het niet precies weten: ,,Ik doe al 35 jaar horeca in Gorinchem en ik weet niet beter dan dat er op paasmaandag feest is."

Zeven leuke feestjes, elk met zijn eigen stijl en dj's, maar wel als collectief. Chaaby: ,,Samen sta je sterk. Het is goed dat Gorcumse horecaondernemers elkaar weten te vinden." ,,Maak er een leuke kroegentocht van", stelt Harder voor. ,,Inderdaad, dat is hartstikke leuk. Lekker hoppen", voegt Bout toe. Om 12.00 uur gaat het feest in de vesting van start. ,,Tot 20.00 uur. Dan kan er geen druppel meer bij", zegt Wouters lachend.

Voor feestgangers uit de regio die geen zin hebben om te fietsen of geen BOB kunnen vinden, is de stapbus dé oplossing. ,,Ook hartstikke handig als het slecht weer is", zegt Wouters. ,,Voor een tientje word je opgehaald en weer thuisgebracht. Je hoeft niet te fietsen, je belandt na afloop niet langs een dijk, dat lijkt me toch een stuk veiliger. En een tientje is niets op zo'n uitgaansdag." Chaaby voegt toe: ,,Je kunt de BOB thuislaten, met grote groepen kun je de stad in, onderweg lekker een liedje voor de buschauffeur zingen. Hartstikke gezellig."

Tickets voor de stapbus zijn te bestellen op www.concertvervoer.nl.