• Hond met koffie van Peter Bastiaanssen

    Peter Bastiaanssen

De Smaak van... Allow Frings

GORINCHEM Tijdens de expositie 'de Smaak te Pakken' kiezen betrokkenen bij het Huis van Inspiratie een kunstwerk voor in de wisselende exposities in de Kamer van de Tussentijd. Van 5 t/m 18 december hangt er gekozen werk van Allow Frings van het Regionaal Archief Gorinchem. Hij kiest werk van Peter Bastiaanssen, Hond met koffie.

Allow: ,,De kortste motivatie voor deze keuze is dat ik enorm van honden hou, ik heb er twee, en dat mijn favoriete drank koffie is. Klaar? Niet helemaal. Elke dag begint namelijk met het begroeten en uitlaten van mijn honden direct gevolgd door het ruiken en proeven van de eerste kop zwarte koffie die onweerstaanbaar en essentieel is voor het goed opstarten van de dag.

Toen ik het kunstwerk van Bastiaanssen zag was het direct herkenbaar en bijna één op één uit mijn leven gegrepen. Een van mijn honden zit namelijk ook bij mij aan tafel, kijkend wat er allemaal gebeurt. De eettafel waaraan hij zit is de belangrijkste plek in huis. Een plek van contact en ontmoeting waar je leest, puzzelt, drinkt en smaakpapillen telkens weer op de proef stelt."

,,In het project 'Art is a Dog' van Peter Bastiaanssen speelt een zwarte van kraaloogjes voorziene, houten hond een centrale rol. In dit project, dat uitgroeide tot een bijna existentiële daad, richtte de kunstenaar zich vooral tegen dogma's en communicatiesystemen binnen de Westerse maatschappij en specifiek binnen de kunstwereld. Bastiaanssen zette in dit project een vraagteken bij kunst waar je eindeloos over moet nadenken zonder dat er beeldende kwaliteit valt te ontdekken. Op de houten hondensculpturen volgt een reeks schilderijen die hierop voortborduurt. In deze knalkleurige schilderijen figureren decoratieve wandversieringen, een kleed, een vaas bloemen, een vis in een kom, een of meerdere kopjes koffie en de zwarte hond. De repeterende motieven zijn heldere symbolen van de hedendaagse burgercultuur, die Bastiaanssen op de hak neemt. Ik ben dus op de hak gezet!"