• Barneveldse Krant
  • Dit jaar werd er ingezet op jong en oud op de stembureaus.

    Twitter/ Reinie Melissant
  • Tim Hartman
  • Lennert Onvlee (CDA) en Lies van Aelst (SP) Vragen zich af of er een nieuwe tussenstand aanstaande is

    Tim Hartman

Democraten Gorinchem en Stadsbelang de grootste partijen in Gorinchem

GORINCHEM Democraten Gorinchem is als nieuwkomer meteen de grootste partij geworden na de gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe lokale partij behaalde 2385 stemmen, 'slechts' 28 meer dan Stadsbelang, dat de op één na grootste partij werd. VVD en ChristenUnie-SGP werden respectievelijk de derde en vierde partij. Ook tussen die partijen zat 'slechts' 22 stemmen. Lees het liveverslag van de verkiezingsavond op het stadhuis hieronder terug:

00.50 Dit was het voor nu vanuit het stadhuis. Volg De Stad Gorinchem ook de komende dagen voor meer reacties en duidende artikelen. Vrijdag om 10.00 uur volgt de definitieve einduitslag, waarna om 17.00 uur een duidingsdebat volgt. Dan gaan de politieke partijen met elkaar in debat over de vraag: 'Hoe nu verder?' Slaap lekker!

00.49 Omdat de verschillen tussen sommige partijen zó enorm klein zijn, is het woord 'hertelling' al een aantal keren gevallen binnen het stadhuis. 

00.36 Het grootste feest wordt gevierd bij Democraten Gorinchem en Stadsbelang, allebei met vier zetels. ,,Gorinchem heeft duidelijk lokaal gestemd", is Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) verheugd. Dick van Zanten (Stadsbelang): ,,Het lijkt me dat we met Democraten Gorinchem om de tafel gaan en het lijkt me niet zo moeilijk om daar samen uit te komen." Van Zanten dan samen met nog twee partijen de coalitie te gaan vormen. ,,Dat gedoe met vijf wethouders gaan we niet weer aan beginnen wat ons betreft. Naar onze smaak zouden de twee grootste partijen nog twee partners moeten zoeken."

Wat Schefferlie betreft kan er ook een zo breed mogelijk raadsakkoord gevormd worden: ,,Met vier of vijf partijen maakt ons niet zoveel uit. Het was een close call, maar het voelt goed om als nieuwkomer meteen de grootste te zijn."

00.34 De voorlopige zetelverdeling is als volgt: PvdA: 3 (-2) SP: 2 (-1), Stadsbelang: 4 (+1) VVD: 3 (-), D66: 2 (-), ChristenUnie-SGP, 3 (-), CDA: 2 (-) GroenLinks: 1 (-1), Gorcum Actief: 1 (-) Jezus Leeft: 0 (-), Democraten Gorinchem: 4 (+4)

00.33 Bizarre close call tussen Democraten Gorinchem en Stadsbelang! Democraten Gorinchem heeft 2385 stemmen, Stadsbelang 2357. Dat is een verschil van slechts 28 stemmen! Ook het verschil tussen VVD en ChristenUnie-SGP is maar 22 stemmen.

00.32 Voorlopige uitslag in Gorinchem na alle stemmen : PvdA: 10.7%, SP: 8.0%, Stadsbelang: 16.3%, VVD: 10.0%, D66: 7.1% CU-SGP: 9.9%, CDA: 8.9%, GroenLinks: 6.3%, Gorcum Actief: 5.8%, Jezus Leeft: 0.5%, Democraten Gorinchem: 16.5%

00.18 Opkomstpercentage is 51,19 procent. Voorlopige einduitslag is aanstaande.

00.05 De SP lijkt te gaan zakken van drie naar twee zetels: ,,We gaan mee met de landelijke trend. De kiezer heeft altijd gelijk, maar je hoopt altijd dat ze naar de inhoud kijken. Het wordt een lastige uitslag. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de gehele coalitie misschien wel naar de oppositie gaat", aldus SP-lijsttrekker Eva Dansen.

23.57 En ook de exacte cijfers van de einduitslag van het referendum: 6173 mensen stemden voor, 6751 tegen. 

23.52 Einduitslag van het referendum: Verschil van 587 stemmen. Meer tegen dan voor.

23.50 Nieuwe tussenstand na 21 stembureaus (alleen Oosterbliek en Buurthuis West nog). Tussen haakjes de uitslag van vorig jaar na deze stembureaus: PvdA: 11.2% (17.3%), SP: 8.4% (13.8%), Stadsbelang: 15.5% (12.4%), VVD: 10.0% (11.7%), D66: 7.3% (9.9%), CU-SGP: 9.5% (9.9%), CDA: 8.9% (8.9%), GroenLinks: 6.3% (8%) Gorcum Actief: 5.8% (7.1%), Jezus Leeft: 0.5% (0.9%) en Democraten Gorinchem: 16.6% (deden vier jaar geleden niet mee).

23.40 VVD-lijsttrekker Attie Mager ziet ook dat lokale partijen 'trendy' zijn: ,,Tot nu toe staan ze allebei op vier zetels. Dus het ziet er naar uit dat zij het initiatief mogen gaan nemen bij de coalitievormingen. Daar ben ik heel benieuwd naar." Over de tussenstand van de VVD (vierde partij met 10.4 procent van de stemmen): ,,Als we drie zetels behouden zijn we tevreden."

23.30 Het is nog altijd wachten op een nieuwe voorlopige uitslag. Lennert Onvlee denkt met zijn CDA twee zetels binnen te hebben. ,,Vooraf hadden we gehoopt op drie en héél misschien op vier, maar met twee zijn we ook tevreden. We hebben hard gewerkt en zijn er nog steeds met het CDA in Gorinchem."

23.13 Pierre Schefferlie en Tamara Hoogesteger (Democraten Gorinchem) staan met een lach van oor tot oor. Democraten Gorinchem is tot nu toe de grootste partij met 17.2 procent van de stemmen. Gevolgd door Stadsbelang met 15.0 procent. ,,We houden een kleine slag om de arm, maar het ziet er goed uit. Gorinchem stemt lokaal, dat mogen we wel concluderen. Wij hebben veel mensen die dichtbij het volk staan en ook Stadsbelang kenmerkt zich al jaren op die manier", aldus Schefferlie. Hoogesteger vult aan: ,,En we komen van nul", zegt ze breedlachend.

23.07 Everdien Hamann (Gorcum Actief, 5.6%) hoopt nog een beetje te stijgen met het percentage. ,,Wat je ziet is dat er op lokale partijen gestemd wordt. Jammer dat wij er tot nu toe bekaaid van af komen. We blijven hopen op twee zetels of wellicht één zetel plus een restzetel."

23.02 Het tempo zit er lekker in bij de tellers. Burgemeester Reinie Melissant-Briene legt uit: ,,We hebben honderd extra tellers ingezet."

22.57 De stembureaus waarvan de stemmen nog binnen moeten komen: Sportpunt Wijdschild B, Oosterbliek, Buurthuis West, Gebouw Leger des Heils en WonenLerenZorg gebouw aan de Vroedschapstraat.

22.55 Na 18 van de 23 stembureaus, de volgende voorlopige uitslag in Gorinchem: PvdA: (11.4%) SP: (8.3%) Stadsbelang: (15.0%) VVD: (10.4%) D66: (7.3%) CU-SGP: (9.4%) CDA: (8.6%) GroenLinks: (6.4%) Gorcum Actief: (5.6%) Jezus Leeft: (0.5%) Democraten Gorinchem: (17.2%)

Voor één zetel is ongeveer vier procent van de stemmen nodig.

22.46 Dick van Zanten, vooralsnog met Stadsbelang de tweede partij van Gorinchem: ,,Lokaal doet het goed. Dat zegt misschien genoeg over de afgelopen jaren en het is ook een goede trend. Maar goed, we moeten nog veel stemmen. We wachten het rustig af", is de ervaren politicus koeltjes.

22.41 En alweer de volgende voorlopige tussenstand. Na twaalf van de 23 stembureaus: PvdA: (10.5%) SP: (9.1%) Stadsbelang: (15.3%) VVD: (10.1%) D66: (6.6%) CU-SGP: (8.1%) CDA: (8.5%) GroenLinks: (7.0%) Gorcum Actief: (6.1%) Jezus Leeft: (0.5%) Democraten Gorinchem: (18.2%) Ofwel: Democraten Gorinchem de grootste tot nu toe.

22.36 D66-lijsttrekker Ilhan Tekir raakt nog niet in paniek van 'zijn' 6 procent van de stemmen. ,,We verwachten uiteindelijk op minimaal twee zetels uit te komen."

22.32 Eerste tussenstand in Gorinchem na 1/3 (acht van de 23 stembureaus) van de stemmen: PvdA: (10,3%) SP: (9,9%) Stadsbelang: (18%) VVD: (9,2%) D66: (6%) CU-SGP: (9,6%) CDA: (8,1%) GroenLinks: (5,9%) Gorcum Actief: (6,0%) Jezus Leeft: (0,6%) Democraten Gorinchem: (16,4%)

Ofwel: Stadsbelang tot nu toe de grootste, gevolgd door Democraten Gorinchem.

22.26 De eerste voorlopige uitslag komt eraan. Burgemeester Reinie Melissant-Briene roept alle aanwezigen naar het restaurant.

22.17 Rutger van Breemen, lijsttrekker van GroenLinks, ziet zijn partij landelijk gezien mooie resultaten boeken. ,,Dat stemt hoopvol", geeft hij toe. Toch vindt hij de Gorcumse gemeenteraadsverkiezingen dit jaar de spannendste die hij tot nu toe meemaakte: ,,Het is vooral de vraag wat Democraten Gorinchem als nieuwkomer gaat doen en bij welke partijen zij de zetels wegsnoepen. Wij hopen op twee zetels, drie zou helemaal mooi zijn."

22.10 Pierre Schefferlie, lijsttrekker van nieuwkomer Democraten Gorinchem, heeft de spanning ook nog redelijk onder controle. ,,Ik heb er maar een biertje bij gepakt, dat heb ik wel een klein beetje nodig hoor", geeft hij toe. Zijn partijgenoot Jan Kant, de nummer acht op de lijst, en beheerder van buurthuis De Bogerd: ,,We kunnen er nu zelf niets meer aan doen. De mensen hebben gestemd en wij kunnen alleen maar afwachten."

22.05 Vier jaar geleden was PvdA zoals gezegd de grootste partij met vijf zetels. Lijsttrekker van dit jaar, Jack Oostrum, houdt vertrouwen in de uitslag van dit jaar: ,,Ik vertrouw nog steeds op de Gorcumers en ga uit van drie zetels. We hopen vier zetels. Maar we houden ook rekening met een nachtmerrie. Ik heb de spanning nog redelijk onder controle, maar in mijn hoofd gaat het redelijk te keer hoor.

22.00 Stadhuis in Gorinchem druppelt langzaamaan vol. Tot 1.00 uur wachten partijen in spanning af op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

21.30 In Gorinchem werd er dit jaar ingezet op jong en oud op de stembureaus. En dat was te merken. Opvallend veel jongeren die als vrijwilliger in een van de stembureaus actief waren. Ook nieuw: de beachvlaggen bij de stembureaus zorgden voor nog meer herkenbaarheid. 

20.50 Over tien minuten sluiten de stemlokalen in Gorinchem en kan het tellen van de stemmen beginnen. Vier jaar geleden was er een opkomst van 52,3 %. De PvdA ging destijds met de meeste zetels (vijf stuks) naar huis, maar belandde uiteindelijk toch in de oppositie. De huidige elf partijen, inclusief nieuwkomer Democraten Gorinchem, wachten met spanning af wat de uitslag vanavond zal worden.