• Murat Aydemir

'Die vlag wappert voor iedereen'

GORINCHEM Wethouder Ro van Doesburg vindt het spijtig dat de kerkenraad van de Grote Kerk heeft besloten dat dominee Maarten Klaassen zondag 13 januari niet zal spreken. Van Doesburg vindt het juist belangrijk dat mensen ook over dit soort onderwerpen de ruimte krijgen om te spreken. ,,De kerk zou zich niet belemmerd moeten voelen om iemand in Gorinchem uit te nodigen. Ook als de onderwerpen misschien wat spannend zijn."

De komst van de dominee deed heel wat stof opwaaien onder Gorcumers. Veel inwoners waren van mening dat er geen podium moest worden gegeven aan iemand die achter de Nashvilleverklaring staat. Murat Aydemir startte naar aanleiding van de komst een petitie. Ruim 200 mensen ondertekenden de petitie. Dat de dominee nu niet komt is een opluchting. ,,We zijn opgelucht dat de kerkraad gehoor geeft aan het geluid dat we in Gorinchem hebben laten horen. Wij willen in respect leven met elkaar ongeacht geaardheid, geloof, kort, klein, dik en dun."

De initiatiefnemers van de petitie gingen afgelopen donderdag al in gesprek met Johannes van Camp, buurtbewoners en wethouder Dick van Zanten. ,,De petitie heeft wat dat betreft zijn doel bereikt, omdat we nu al verschillende afspraken hebben kunnen maken om een dialoog in gang te brengen." Volgende week gaan zij verder met de gesprekken. ,,Een dialoog die niemand mag uitsluiten. We zijn het kerkbestuur dankbaar voor hun beslissing. Het signaal dat zij afgeven waarderen wij."

De gemeente hees afgelopen dinsdag de regenboogvlag in Gorinchem. De vlag moet symbool staan voor het feit dat iedereen in Gorinchem welkom is. Gorinchem is de stad van tolerantie. ,,Die vlag wappert voor iedereen. Dus ook een dominee die hier wil spreken. Tolereren betekent nu juist dat we ook een mening verdragen die ons 'niet zint'. Mits zij niet oproepen tot geweld", aldus wethouder Ro van Doesburg. Waarom de kerk uiteindelijk gekozen heeft om Klaassen niet te laten spreken is niet duidelijk. De kerk wilde vragen hierover niet beantwoorden in de media. Van Doesburg vindt het belangrijk dat alle mensen de ruimte krijgen om te spreken. ,,De kerk zou zich niet belemmerd moeten voelen om iemand in Gorinchem uit te nodigen. Ook als de onderwerpen misschien wat spannend zijn."

Ondanks dat Klaassen niet meer komt, gaat de manifestatie de Tolerantietocht op zondagochtend gewoon door. Tijdens deze tocht wordt er een wandeling gemaakt over de stadswallen die eindigt in het hart van Gorinchem. Op de Facebook pagina van het evenement schrijven de initiatiefnemers: ,,Gorcumse Ambassadeurs voor Tolerantie en allen die zich daarbij willen aansluiten, nodigen we van harte uit om op een vredelievende en waardige wijze deze tocht mee te lopen." Er wordt om 9.30 uur verzameld bij het herdenkingsmonument vrouw met kind Buiten de Waterpoort.