• Gorcums Museum

Dini Benschop: ideaal van de Wereldwinkel

GORINCHEM In het Gorcums Museum staan de schijnwerpers gericht op de SEVENTIES. Een expositie vol nostalgische herinneringen aan muziek, mode en design van toen. Deze week het verhaal van Dini Benschop (73), in de jaren zeventig medeoprichtster van de Wereldwinkel in Gorinchem.

Rubriek Gorcums Museum

We legden zomaar wat voorbijgangers op de Langendijk, waar de winkel is gevestigd, de vraag voor wat hun eerste gedachte is bij de Wereldwinkel. De meesten weten wel dat daar producten uit de hele wereld worden verkocht maar niet iedereen beseft dat daarmee mensen in ontwikkelingslanden geholpen worden. Weer anderen leggen vooral de nadruk op de geur van wierook in de winkel en de bijzondere spulletjes die je er vindt.

De Wereldwinkel is opgericht door een groep bevlogen jongeren. Dini Benschop was één van hen. ,,We waren heel idealistisch in die tijd. Dat ben ik eigenlijk nog steeds", voegt ze er met een glimlach aan toe. ,,We wilden graag bijdragen aan een betere wereld waarin iedereen op eerlijke wijze zijn brood kan verdienen. Het begon allemaal met de Rietsuikeractie, waarbij we 'eerlijke' rietsuiker uit ontwikkelingslanden verkochten in plaats van westerse bietsuiker. Het doel was de westerse markt open te breken voor die landen, zodat hun economie zou kunnen groeien. In Gorinchem begonnen we met een kraam op de markt aan de Blijenhoek. We deelden foldertjes en flyers uit om mensen bewust te maken van het doel van onze acties. Soms werd er niets verkocht, maar dan nam de marktmeester een kilo rietsuiker af en waren we uit de kosten."

,,Later kregen we door de gemeente een uitgewoond pand toegewezen aan het Eind. Het werd door ons helemaal opgeknapt en omgetoverd in een winkeltje met kunstnijverheid. Ook deden we mee aan acties, zoals de boycot van koffie uit de Portugese kolonie Angola. Voor de Albert Heijn in het Piazzacenter boden we uit protest een alternatieve koffie uit Tanzania aan, ook al was deze niet te drinken.

De Wereldwinkel streed in die beginjaren tegen de uitbuiting van arme landen, vervuilende fabrieken en het imperialisme. Acties waren in de begintijd absoluut belangrijker dan de verkoop van producten. Helaas ging de organisatie door gebrek aan leiderschap ten onder. Iedereen had wat in te brengen en we verzuimden er een stevig instituut van te maken." Maar gelukkig voor Dini kwam de Wereldwinkel terug en bestaat deze vandaag de dag nog steeds.

Tegenwoordig is het ook een plek waar mensen die minder makkelijk meekomen in de maatschappij aan het werk kunnen. Een beetje meer aandacht voor het doel achter de verkoop zou geen kwaad kunnen, gezien de reacties van voorbijgangers op de Langendijk. Zoals Dini Benschop nog eens benadrukt: ,,Het is belangrijk dat we oog houden voor mensen verder weg, die het minder goed hebben dan wij. De netto opbrengst van de verkoop in de winkel komt aan hen ten goede. In deze kersttijd is onze winkel een echte aanrader voor wie op zoek is naar een origineel cadeau. De keuze aan artikelen is enorm groot, kleurrijk en bovendien heel betaalbaar!"