Discussie om plantenbakken

GORINCHEM Mogen de plantenbakken wel of niet op de terrassen van de Grote Markt staan? Volgens de terrassennota, die begin maart in werking trad, niet. Tot ergernis van ondernemers.

door Tim Hartman

De zomer blijft voorlopig nog even hangen in Nederland en dus zitten afgelopen weekend de terrassen bomvol. De verschillende terrassen worden nu nog onderscheiden door plantenbakken, maar eigenlijk mag dat volgens de nieuwe terrassennota al vanaf 2 maart niet meer.

En dus is de gemeente afgelopen donderdag begonnen met handhaven. ,,De gemeente is donderdagochtend langsgekomen om in kaart te brengen wat er allemaal staat", aldus Martijn Bakker van het Oude Stadthuys.

Ook bij Bakker op het terras zorgen planten voor enige versiering van zijn terras. ,,Als ik die plantenbakken niet heb staan, parkeren ze de fietsen tegen m'n stoelen aan. Dit weekend trouwden er weer een hoop stelletjes. Zonder die planten staan de trouwauto's bijna op mijn terras. De bloemen zijn niet alleen voor de sier, ook voor de afscheiding."

En juist dat is wat de gemeente niet meer wil. Alle terrasjes moeten een groot geheel gaan vormen en dus mag er geen sprake meer zijn van 'hoekjes'. ,,Er werd ons verteld dat de afscheiding van terrassen door middel van verschillende kleuren stoeltjes gemaakt moest worden", vertelt Bakker. ,,Natuurlijk. Tot 1 maart hadden we nog allemaal dezelfde stoeltjes. Alles is gratis zeker? De terrashuur is ook al met dertig procent omhoog."

De grootste ergernis bij de ondernemers zit hem in het feit dat er bij het conceptvoorstel door zes ondernemers zienswijzen zijn ingediend, maar dat het bij de definitieve versie niet leek alsof daar iets mee gedaan is. ,,In het concept kregen we een aantal jaren de tijd. In de definitieve versie, die we op 1 maart te zien kregen, moesten vanaf 2 maart alle plantenbakken weg. Ik heb dit jaar nog voor tweeduizend euro daarin geïnvesteerd."

Bakker kreeg tevens kritiek dat zijn plantenbakken (foto) te hoog zouden zijn: ,,Bel dan gewoon even. Dan praten we erover en zorg ik dat ik komend terrassenseizoen lagere planten heb."

Ook het CDA springt nu in de bres voor de ondernemers en heeft schriftelijke vragen gesteld: ,,Wij zijn erg benieuwd wat de gemeente heeft gedaan met de zienswijzen van de ondernemers. Je moet goed beseffen dat het de ondernemers zijn die voor de sfeer op de Grote Markt zorgen", aldus Lennert Onvlee.

Ruimte om te ondernemen is er volgens Onvlee op deze wijze niet. ,,Er zijn ook ondernemers die bankjes hadden gemaakt. Dat mag ook niet meer. Laat ondernemers ondernemen en grijp in als er écht iets mis is."

Ook het aanbrengen van reclame op bijvoorbeeld parasols is niet meer toegestaan. Bakker: ,,Dan noem ik m'n tent wel Oude Stadthuys Heineken BV."

De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.