'Diversiteitskroeg' is terug

GORINCHEM Ze moeten nog even wennen, maar de sfeer zat er op de eerste avond al goed in. ,,Alleen al die knopjes, dat was wel effe zoeken, hoor. En vanmorgen was ik, terwijl ik pas om een uur of drie in bed lag, al om zes uur wakker. Ben ik een paar uur later maar weer een aantal uurtjes gaan slapen. Het kroegritme moet ik me weer eigen maken." Aldus Nick Bouthoorn, samen met Willem Hak de nieuwe uitbater van café de Feniks (voorheen 't Hoekje) aan de Langendijk.

 

Iedereen kent het horecaduo van Genesis, het uitgaanscafé buiten de Waterpoort dat een jaar geleden tegen de vlakte ging. ,,Zeventien jaar hebben we zelfstandig gedraaid. Daarna werd het, hoewel we kerngezond waren, ons ontnomen door wat ik maar even definieer als, en dan zeg ik het nog netjes, politieke onzin. Met de afwikkeling (de grond van Genesis kwam dankzij een verlopen erfpacht in andere handen terecht; de horeca-ondernemers delfden het onderspit, maar hebben nog wel een schadeclaim lopen, red.) zijn we maanden bezig geweest." ,,Je hebt dan nog geen energie en zin om met iets nieuws te beginnen", haakt Willem in. ,,Natuurlijk kijk je wel rond. Aanvankelijk alleen in het centrum (we zijn echte binnenstadsmensen), maar op een gegeven moment ook daarbuiten."

 

Nick: ,,Een cafetaria of een foodtruck, dat hebben we ook overwogen (als het maar horeca is), maar het werd nooit concreet. Ons hart ligt hier. In een bruin café waar je, want dat is mijn tweede passie, ook fanatiek kunt darten." Een uitgelezen kans. Zo omschrijft hij het moment waarop Etienne van de Griend en Natascha Schenkhuizen, die in hun vrije tijd dit kleine café aan de Lingehaven runden, kenbaar maakten dat ze het te druk kregen. ,,Met hun maatschappelijk leven. De kroeg deden ze erbij en dat viel niet meer te combineren omdat ze wel vonden dat 't Hoekje zoveel mogelijk open moest zijn." ,,Etienne en Natascha zijn goede bekenden van ons", vertelt Willem. ,,Ze hebben het in vriendschap overgedragen. Met een symbolische toost op hun laatste avond. Zij gaven het één na laatste rondje, wij het laatste. Gisteren, op onze eerste avond, zijn ze hier voor het eerst wezen stappen."

 

'GEEN CONCEPT' ,,We zijn geen onbekende jongens in Gorinchem", zegt Nick met gevoel voor understatement. Genesis haalde volop het nieuws ten tijde van het geschil over de erfpacht, maar had daarvoor al een bekende naam opgebouwd. ,,Of we hetzelfde concept gaan voeren? Nou, laat ik als eerste zeggen dat alles wat we doen hier zit (hij wijst naar z'n hoofd, red.). Er is geen Genesis-concept. Alternatief, rock, metal, darts … we hebben zoveel stempels opgedrukt gekregen. Waarschijnlijk door mensen die bijna nooit of misschien wel nooit binnen zijn geweest. We zijn een kroeg van diversiteit. Met een open deur-beleid. Tegen drugs treden we streng op. Zéro tolerance. Die troep tolereren we niet. Verder is iedereen welkom en iedereen kan ook zichzelf zijn, zo hoorden we vaak. Als je maar sociaal bent."

 

Het interview bevat een hoog Genesis-gehalte, concludeert Willem. ,,Logisch dat we daar steeds op terugkomen, maar we hebben vorig jaar op de laatste avond wel gesteld dat we met het pand, dat gesloopt ging worden, ook de naam begroeven." ,,Máár het hart van Genesis, dat zijn wij", stelt Nick. Het klopt weer. ,,Veel sneller dan verwacht. 'We komen terug', zei ik die avond. Als een feniks (de bekende mythologische vogel, red.) herrijzen we uit de as en starten een nieuw horecaleven op. Helemaal vertrouwd voelt het nog niet, maar dat zal niet lang duren. We zijn terug en dat voelt gewoon heel erg goed."

 

Fotobijschrift: Nick Bouthoorn (links) en Willem Hak staan weer op de plek die hen zo lief is. Achter de bar van een bruin café.