• Jos Huibers

Doel&Jazz, Jonge Jazz in de Vijfzinnen

GORINCHEM ,,Er zijn nog mensen, die denken dat er vooral jazzmuziek gespeeld en beluisterd wordt door mensen, die jong waren in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Maar niets is minder waar. Jazz is misschien wel de meest spannende en levendige muziekvorm van deze tijd. Jazz is per definitie muziek, die zichzelf voortdurend vernieuwt, opnieuw uitvindt en zich in vele vormen manifesteert, ook in fusion en dwarsverbanden met wereldmuziek, blues, elektronica, hiphop en zelfs klassiek." Aan het woord is Jisk Veenstra, actief bestuurslid van theater de Vijfzinnen - voorheen De Nieuwe Doelen - en promotor van een jong en fris jazzpodium.

,,Wij vinden dat wij in het Huis van de Stad, het Cultureel Café de Vijfzinnen ook een podium moeten bieden aan jonge jazztalenten, een plek waar liefhebbers en beoefenaars elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen spelen en luisteren naar talenten van conservatoria en muziekscholen. Want geloof me, in de jazz spelen de allerbeste muzikanten."

,,Jazz is muziek voor alle doelgroepen. Kijk naar het North Sea Jazz-festival. Dit enorme driedaagse festival verkoopt tegenwoordig in twee dagen uit en je treft er mensen van werkelijk alle leeftijden. Je ziet op dit festival ook de muzikanten genieten en met elkaar meespelen. In de omliggende hotels schijnen de artiesten ook de hele nacht met elkaar door te spelen, ze improviseren er op los in velerlei jamsessies. Jazzliefhebbers houden van deze spanning, van vernieuwing, van muziek, die zich niet eindeloos herhaalt, maar zich steeds opnieuw uitvindt. Jazz is muziek voor mensen, die nieuwsgierig vooruitkijken."

Het Jazzcafé vindt maandelijks plaats op de eerste donderdag van de maand en begint om 20.00 uur. De aftrap is op 1 februari. ,,Dan speelt Arjan Pepperoni de Swart samen met een dj een mix van traditionele en moderne jazz en electronica, dus dat is meteen een klapper. Op deze eerste avond wordt ook de poster gekozen uit vele ontwerpen, gemaakt door leerlingen van een aantal middelbare scholen. Het zijn leerlingen van kunstdocente en jazzvrijwilligster Sandra van Putten, die hier in de afgelopen weken met hen aan gewerkt heeft. Tijdens het ontwerpen is er ook intensief naar jazzmuziek geluisterd en we verwachten, dat dit ook in de ontwerpen tot uitdrukking komt."

Jisk wil voor deze Doel&Jazz-avonden ook bedrijven en businessclubs interesseren en uitnodigen. En natuurlijk de leden van de Jazz Hall. En hij hoopt ook op sponsoren. De toegang tot het maandelijks jazzcafé is immers gratis. ,,Vanuit theater de Vijfzinnen stellen we wat budget beschikbaar, maar als dat een beetje kan worden aangevuld, kunnen we de muzikanten ook wat meer betalen voor hun optreden. Dus ik zou zeggen, wees erbij op 1 februari. En neem je instrument mee, als je zin hebt om te jammen of mee te spelen. Want dat willen we zijn: een open podium in het Huis van de Stad."

Doel&Jazz 1 februari 20.00 uur Cultureel Café de Vijfzinnen, toegang gratis.