Dorstige Types gaat voor nieuwe locatie

GORINCHEM Stichting Dorstige Types wil na de verwoestende brand op 31 augustus zo snel mogelijk een doorstart maken. Dat werd al direct na deze dramatische gebeurtenis (de kantine van de landelijke veteranenclub is volledig in vlammen opgegaan) gezegd. Toen werd echter nog gedacht aan een mogelijke wederopbouw op de huidige locatie aan de Spijksedijk. ,,Omdat we zekerheid willen hebben voor de lange termijn, kiezen we ervoor op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. We zijn daar dagelijks mee bezig en hopen voor het einde van het jaar duidelijkheid te hebben over waar we verder kunnen", legt bestuurslid Ronald Wentink, die als woordvoerder optreedt, uit.

door Erik de Bruin

,,Vasthouden aan deze plek zou een kostbare verspilling van geld en tijd kunnen zijn mocht de rechter de eigenaar van het terrein in het gelijk stellen. Wat betekent dat we weg moeten. Niet al vanaf 1 november als de huurovereenkomst afloopt (dat is dankzij de rechtszaak die we hebben aangespannen geen harde deadline meer), maar met die uitkomst moeten we wel rekening houden. We verhuizen liever naar een plek waar we wel zekerheid hebben. Het liefst in Gorinchem of daar net buiten zodat het voor iedereen (veteranen komen uit heel Nederland naar hier om elkaar te ontmoeten) goed is aan te rijden." De stichting heeft, zo vertelt hij, al een aantal lijntjes uitgezet en sprak afgelopen week met het gemeentebestuur. ,,We hebben niet om geld gevraagd (dat hebben we nog nooit gedaan), maar wel om hulp. Die krijgen we. De gemeente wil ons niet kwijt en ondersteunt ons zodra we een plek hebben gevonden." ,,Waar we ons op richten? Betaalbaarheid is het belangrijkst. We zijn geen commerciële organisatie. Het mag dus ook een oud gebouw zijn. Dat past zelfs prima bij de nostalgische sfeer. Ruimte moet er ook volop zijn want wel willen ook onze legervoertuigen (het Rijdend Unifil Museum, dat intact bleef, is een onderdeel van de stichting) verplaatsen. Zo groot als aan de Spijkesedijk hoeft niet per sé. Minimaal 1500 vierkante meter is wenselijk."

BENEFIET Stichting Metec, de organisator van enkele festivals Buiten de Waterpoort, sprak ook met het college en kreeg, zo vertelt Willem Hak van net genoemde stichting, Nee te horen wat betreft het houden van een benefietconcert op zaterdag 30 september bij de Dorstige Types, maar Ja als de locatie De Nieuwe Doelen (in het centrum) of PoGo (aan de Grote Haarsekade) is. Maandag werd aan beide een bezoek gebracht en de knoop doorgehakt: 4 november wordt het benefietconcert gehouden bij PoGo. ,,We willen er niet alleen in Gorinchem en omgeving, maar in heel Nederland ruchtbaarheid aan geven." Hij is blij met de aangedragen oplossing. ,,De Spijksedijk is qua veiligheid niet geschikt. We zouden best wel eens overspoeld kunnen worden gezien alle reacties die we al hebben gehad."