• Gemeente Leerdam

Drie start-ups krijgen lening van het AV Ontwikkelingsfonds

GORINCHEM Drie start-ups uit de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden hebben een leningsovereenkomst getekend met het AV Ontwikkelingsfonds. Het gaat om drie jonge ondernemers, die met hun plannen in aanmerking komen voor een lening variërend van 10.000 tot 25.000 euro.

Een jury van ervaren collegaondernemers uit de regio keurde de projectaanvragen goed. Het belangrijkste criterium is of de start-ups kunnen bijdragen aan nieuwe werkgelegenheid. De jury oordeelde dat dit inderdaad het geval is.

De jury is erg onder de indruk van het idee van de 16-jarige Ian van der Loo uit Gorinchem. Hij richt zich op het customizen en repareren van sneakers. Met zijn bedrijf Illcustoms sluit de vwo-scholier aan bij de wens van moderne jongeren om gewone sneakers op te waarderen tot unieke sneakers en afgedragen sneakers door middel van een grondige opknapbeurt een tweede leven te geven. De lening wil Ian gebruiken voor het inrichten van een professionele werkplaats en de aanschaf van materialen.

De 22-jarige Martijn Hol uit Leerdam is ook een van de start-ups. Hij is meubelmaker van beroep en kan dankzij de lening investeren in een mobiele houtzagerij. Martijn wil bomen in de regio verzagen en het hout gebruiken voor het maken van 'eerlijke meubels'. Met deze aanpak voorkomt hij dat bomen worden versnipperd tot biomassa of als houtblok in de openhaard verdwijnen.

Wouter Slob (28) uit Giessenburg krijgt een lening om te investeren in het ontwikkelen en bouwen van kweekrekken. Als productontwikkelaar voor stadslandbouw wil hij stimuleren dat mensen zonder tuin toch met de teelt van groenten en kruiden aan de slag gaan. Ook voor ouderen is zijn product aantrekkelijk, omdat ze zonder bukken de grond kunnen bewerken en kunnen oogsten.

Voor dit soort initiatieven hebben de zeven gemeenten in de Arbeidsmarktregio Gorinchem in totaal 100.000 euro beschikbaar gesteld. Er is nog geld over voor het stimuleren van de werkgelegenheid in de AV-regio. Het AV Ontwikkelingsfonds wil ook dit geld nog dit jaar omzetten in leningen voor meer bedrijvigheid.

Het AV Ontwikkelingsfonds heeft daarnaast in 2017 150.000 euro beschikbaar voor innovatieve ideeën die de toeristisch-recreatieve sector versterken. Het Stichtingsbestuur beslist binnenkort over één aanvraag. Ook de rest van dit budget wil het fonds dit jaar nog als lening beschikbaar stellen.

Meer info op www.avontwikkelingsfonds.nl.