Dubbele kunstroute: de culturele- en beeldenroute

GORINCHEM De Culturele Route gaat zondag 11 oktober om 13.00 uur van start, de Beeldenroute gaat om 12.00 uur van start. Bij de deelnemende galeries, ateliers en kunstenaars is een grote diversiteit aan kunst te bewonderen. Volg hiervoor de gele vlag die zij hebben uitgehangen. Voorafgaand aan de Culturele Route kunnen bezoekers een rondgang maken langs het openbaar kunstbezit dat Gorinchem rijk is. De Beeldenroute gaat om 12.00 uur van start bij het Gorcums Museum aan de Grote Markt. Deelname is gratis. Het is de laatste Beeldenroute van het seizoen. Culturele- en Beeldenroutekaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV aan de Grote Markt en bij deelnemers aan de Culturele Route. Door omstandigheden zijn verschillende routedeelnemers zondag 11 oktober gesloten. Het betreft Galery Minelly en De Bank van Noppes.

De highlights van de oktoberroute op een rij:

Galerie De Etage

In galerie De Etage is de nieuwe expositie Schilderend naar Rome, te zien met werk van Barthel Brussee. Rome heeft al eeuwen reizende schilders aangetrokken die naar de heilige stad trokken om de kunstschatten te bestuderen en het Italiaanse licht vast te leggen. Zo ook schilder Barthel Brussee. Hij laadde zijn fietstassen vol met olieverfspullen en een aquareldoos en vertrok op 25 juni vanuit zijn woonplaats Leiden en ging op weg met bestemming Italië. In de galerie De Etage is het resultaat van zijn inspanningen te zien.

Atelier Bert Welmers

Op 11 oktober is in Atelier Bert Welmers weer een dubbelexpositie te zien. In de hal wordt een nieuwe reeks olieverfschilderijen geëxposeerd, van recente datum (2014 en 2015). Alle met een expressief karakter. Tevens wordt in het atelier een reeks kleine model- en portretstudies geëxposeerd. Het betreft snel opgezette aquarellen, die de afgelopen zomer op diverse terrasjes zijn geschetst.

Gorcums Museum

Het Gorcums Museum organiseert een kleine expositie onder de titel Big City. Deze bestaat uit een installatie van schilderijen, gemaakt door cursisten van De Ateliers voor Inspiratie, onder begeleiding van schilderdocente Neeltje Alblas. De schilderijen komen tot leven middels digitale stadsgeluiden die geprogrammeerd zijn door Rob Pelgrum en Koen Mulder van Studio Breekpunt.

Artoteek Gorinchem

De Artoteek heeft een expositie met kleurrijke schilderijen van de Utrechtse kunstenaar Amerentske Koopman. In haar werk zien we motieven uit de architectuur en stedebouw.

Woman4Art

Diverse leden van het Kunstcafé Fort Vuren leveren een bijdrage aan een expositie die is ingericht door Kunstcollectief Woman4Art in het pand Zusterhuis 1-2. Zo tonen Sylvia Terwisscha (textielobjecten), Silene van Waveren (keramiek), Annet Ardesch (torso's), Margot van der Woude en Roos Vlasblom (viltobjecten), Cor van Kesteren (zwart-wit objecten), Pim Peet (naaktstudies), Marleen van Zwienen (glasobjecten), Annet Eikelboom en Henk Ganzeboom (foto's) hun werk. Ook zijn er kunstzinnig bewerkte colberts te zien.

Toets

Zondag 11 oktober is er tijdens de Culturele Route bij Atelier Toets werk te bewonderen van Silene van Waveren. Zij is als keramiste al 18 jaar werkzaam als professioneel vormgever en heeft landelijke bekendheid gekregen door de kleurrijke en vaak humoristische beelden die zij maakt. Galeriehouder en clavecimbelbouwer Boudewijn Verhoef is aanwezig om zijn werk te tonen en uitleg te geven.

Voor uitgebreide informatie over route en deelnemers: www.cultureleroute.nl.

Foto: Schilderij Avignon, te zien in Atelier Bert Welmers.