• Jong, oud, toptriatleet én breedtesporter: iedereen kan meedoen aan de Merwede Triathlon

    Jan Noorlandt

Editie twee Merwede Triathlon

GORINCHEM De Merwede Triathlon komt dit jaar terug. Voor de tweede keer kunnen toptriatleten en breedtesporters een uitdagend parcours afleggen. Met, de naam zegt het al, de Merwedebrug als eyecatcher en ultieme beproeving.


Door Tim Hartman

Vijfhonderd meter zwemmen, twintig kilometer fietsen mét de Merwedebrug als kuitenbijter en vijf kilometer hardlopen. Dat is de Merwede Triathlon, dit jaar op zondag 27 mei. Vorig jaar won Tom de Visser, maar het gaat volgens organisatoren Yoeri Duyzer en Niels den Dekker niet om de winst. ,,We zetten in op de breedtesport, maar omdat we op de kalender staan van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) komen er ook veel triatleten vanuit heel Nederland naar Gorinchem", legt Den Dekker uit. ,,Het is nu een mooi landelijk evenement. We hopen in de toekomst ook meer triatleten uit de regio te verwelkomen."

Het parcours gaat ten opzichte van vorig jaar flink op te schop, zo zegt Duyzer. ,,Zwemmen doen we weer in het Caribabad, maar de fiets- en hardlooproute is anders. De fietsronde is één ronde van twintig kilometer. De Merwedebrug wordt dus twee keer beklommen (heen en terug). De Wolpherensedijk is deels autovrij zodat er op de weg gefietst kan worden."

In plaats van rondjes rennen op de atletiekbaan van Typhoon is ook de hardlooproute verlegd naar een leuke route door de wijk en het Gijs van Andelpark met finish op Typhoon. ,,Daar wordt net zo'n leuke sfeer gecreëerd als bij de start met muziek, presentatie en natuurlijk tientallen toeschouwers."

De triathlon is dit jaar niet op zaterdag, maar op zondag. Duyzer: ,,We hopen daardoor ook meer sportteams te verwelkomen." Inschrijven kan nog altijd. ,,De individuele triathlon zit wel al bijna vol!"

Met Run A Bit, Gorinchem Beweegt, Caribabad, het Da Vinci College en Typhoon kent de organisatie een mengelmoes aan partners. Over de samenwerking met het Da Vinci College: ,,Leerlingen van de secretaresseopleiding zorgen voor de ontvangst, anderen helpen mee met het opzetten van de baan, ze gaan de klassen in met flyers die de art & design afdeling heeft gemaakt. Die samenwerking vinden we belangrijk", zegt Duyzer. Den Dekker benadrukt graag de triathlon voor mensen met een beperking: ,,Dat is nieuw dit jaar. Ook zij kunnen dit jaar lekker meedoen. Individueel of in teamverband, eventueel onder begeleiding."
Meer info via www.runabit.nl.