Educatieve samenwerking Herwijnse Historische Vereniging met Gelders Erfgoed

HERWIJNEN De historische vereniging Den Ouden Dijk draagt bij aan de digitale leerlijn 'Reizen in de tijd' van het Gelders Erfgoed. In deze leerlijn wordt plaatselijke historie geïntergreerd in de algemene geschiedenislessen op school. Dinsdag 10 november vindt de eerste bezoekles over Stolpersteine plaats bij groep 8 van de Christelijke Basisschool in Herwijnen.

De bezoekles Stolpersteine in Herwijnen begint om 13.15 uur bij de Hervormde Kerk aan de Waaldijk in Herwijnen; na een introductie door de historische vereniging gaat de klas in twee groepen uiteen. De ene groep gaat naar het gedenkmonument en de Joodse begraafplaats op de Algemene Begraafplaats. Daar zal de Stichting Mikwe uit Zaltbommel de leerlingen vertellen over de Joodse gebruiken, zoals het leggen van steentjes op de graven, en over de Joodse geschiedenis van Herwijnen. Extra aandacht zal er zijn voor de stenen van de familie Van Straten (deze familienaam komen de leerlingen ook tegen op andere plekken tijdens de bezoekles). Vervolgens gaat de groep door naar de Molenstraat 10 en Waaldijk 44; op deze beide locaties hebben de Joodse families Van Straten gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Voor beide families heeft de historische vereniging in 2013 Stolpersteine gelegd. In het pand Waaldijk 44 was destijds de Joodse slagerij van Mozes van Straten gevestigd; dit is nog aan het pand te zien. De andere groep maakt de route in tegenovergestelde richting.

Bij ieder punt is er een interactief gesprek: wat zie je, waarom denk je dat, etc. Daarna maken de leerlingen verwerkende vragen in een antwoordboekje. Tijdens de bezoekles ontdekken de leerlingen de geschiedenis van twee Joodse families. Hoe zij leefden in Herwijnen en hoe hun leven eruit zag. Welke keuzes maakten zij en welke gevolgen hadden dit voor het verloop van hun leven? Doordat de leerlingen een route langs plaatsen van herinnering fietsen en opdrachten maken, worden ze aan het denken zetten.

Aan het einde, rond 15.00 uur, komen de groepen weer samen bij de Hervormde Kerk. Daar wordt de bezoekles geëvalueerd en dragen beide groepen een gedicht voor die ze tijdens de les samen hebben gemaakt. Deze gedichten zullen op de website van de historische vereniging gepubliceerd worden.