• De cast repeteert hard aan Hairspray de Musical.

    Kevin de Bruin

Een flinke dosis Hairspray

GORINCHEM Jaarlijks staan de castleden van theatergroep Manteau op de planken om in de spotlichten te mogen stralen. Na vorig jaar succesvol Shrek te hebben opgevoerd, wordt er nu een lading haarlak uit de kast gehaald om alle haren rechtop te steken. De musical Hairspray neemt je mee naar de wilde en beweeglijke jaren '60 van Baltimore.

door Kevin de Bruin 

In de musical Hairspray maken we kennis met Tracy Turnblad. Ze is een volslanke dame die maar één droom koestert: meedansen in de populaire Corny Collins Show. Tracy laat zich niet belemmeren doordat ze anders is, sterker nog: ze weet de presentator van die grote televisieshow zelfs te overtuigen mee te mogen dansen. Vanaf dat moment wordt de televisiewereld helemaal op zijn kop gezet. Het onderdrukte 'gewone' volk krijgt langzaamaan ook steeds meer kansen op televisie te stralen. Televisie wordt steeds meer een medium dat voor iedereen toegankelijk is: dik, dun, arm en rijk. Deze televisierevolutie maakt Tracy niet in haar eentje mogelijk. Ze krijgt volop steun van anderen.

Tracy Turnblad wordt gespeeld door Valérie Spijkers. "Hairspray is een gave musical die door een onwijs leuke groep spelers wordt neergezet." Alle castleden storten zich vol enthousiasme in deze vrolijke musical. "Vorig jaar hebben we ook heel veel energie erin gestoken om Shrek de Musical mooi op de planken neer te zetten. Die musical is ontzettend goed ontvangen en daarom willen we er eigenlijk nog wel een schepje bovenop doen", vertelt Valérie. Zelf vindt ze het stuk voornamelijk erg leuk omdat dit echt een dansmusical is. "Ik hou van dansen. Al helemaal als dat mag op vrolijke uptempo muziek." Er is er vanaf de allereerste repetitie al hard gewerkt om de choreografie van Hairspray neer te zetten. "Er wordt ontzettend veel gedanst!" Ze is ervan overtuigt dat het publiek helemaal wordt betoverd.

Valérie is niet het enige castlid die overtuigt is dat Hairspray een succes wordt. Ook Wouter Tiboel, die in de rol van Tracys grote liefde Link Larkin kruipt, kan niet wachten tot ze voor publiek mogen spelen. Hij is erg blij met de rol die hij dit jaar mag neerzetten: "zelf zoek ik niet constant de spotlights op, maar Link Larkin lijkt niet zonder te kunnen." Link is de sterdanser van de show en daarom mag Wouter ook regelmatig met zijn voeten van de vloer. Dansen kan hij wel, want tijdens de repetities pakt hij de pasjes vliegensvlug op. Samen met de rest van de cast is er tijdens de repetities hard gestudeerd om weer een nieuwe show op de planken neer te kunnen zetten. Sinds september wordt er al hard aan getrokken om voor het hoogst haalbare niveau te gaan. "Ik ben echt trots op wat we als groep allemaal neerzetten!"

Theatergroep Manteau speelt Hairspray in het totaal vier keer. Twee keer wordt er een try-out gespeeld in Schoonhoven (in het Arto Theater) op 29 en 30 maart. Een week later op zaterdag 6 en zondag 7 april, speelt Manteau de definitieve voorstelling met decor en live orkest. Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van de Vijf Zinnen (voormalige Nieuwe Doelen). Meer informatie over Hairspray is te vinden op www.stichtingmanteau.nl.