Een kijkje in de Gorcumse historie

GORINCHEM Allerlei soorten potten, tegels, beeldjes, botten en andere vondsten van 1400 tot 2015: het was van vrijdag tot en met zondag allemaal te zien in het archeologiedepot van Gorinchem. Naar aanleiding van de Nationale Archeologiedagen was het voor het eerst mogelijk om zonder afspraak eens een kijkje te nemen bij vondsten van en uit Gorcumse bodem.

Laura van Horik

@LauravanHorik

Diverse straten in Gorinchem kwamen bij de open dagen aan bod. De meest recente vondst is een vaas uit de Hazewindhondstraat toen daar dit jaar archeologen begonnen te graven. In 1996 werden er veel vondsten gedaan bij Kasteel van de Arkels en in 1982 is er een hoop opgegraven in de Spaarpotsteeg. Niet elk jaar wordt er wat gevonden, maar als er vondsten worden gedaan, worden ze geregistreerd en als het nodig is weer zorgvuldig aan elkaar gelijmd door de vrijwilligers. Veel vondsten die te zien zijn op de open dagen, zijn dan ook opnieuw in elkaar gezet. Er zijn tenslotte maar weinig vondsten die onder de grond heel blijven.

Het is van groot belang om door middel van vondsten kennis op te doen over de historie van onze stad, zegt Toos Busch, vrijwilliger van het archeologiedepot. ,,Elke keer als we gaan graven, komen we weer wat bijzonders tegen. Je komt er niet altijd achter uit welk jaar het komt, maar dat soort vondsten vragen juist om een oplossing. Die is vaak niet snel gevonden, maar door sporen te volgen bij het onderzoek, komen we er meestal wel achter hoe of wat. Omdat de vondsten nooit echt getoond worden aan mensen in de omgeving, zijn de Nationale Archeologiedagen daar een goede gelegenheid voor."

Beleidsmedewerkster archeologie Wieteke van Hulten is blij dat ze de open dagen zo hebben kunnen organiseren. ,,Je merkt dat mensen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en in het vondstmateriaal. De doelgroep is dan ook heel divers. Het is nu de eerste keer dat we zo'n open dag doen en dat we vondsten tentoonstellen op de locatie zelf. Soms worden de spullen bijvoorbeeld geleend door het Gorcums Museum, maar nu kunnen we het mooi eens op deze manier laten zien."