• Ministerie van Beeld

'Een kwestie van jaar afmaken en afwachten'

Tim Hartman

@Namtrah09

GORINCHEM Het werd nog spannender dan verwacht, maar donderdagavond werd het voor De Nieuwe Doelen toch duidelijk dat het theaterjaar afgemaakt mag worden. De gemeenteraad stemde in met een extra subsidie van 250.000 euro. De spanning in de stemming kwam vooral doordat op het laatste moment werd besloten die subsidie uit de algemene reserves te halen en niet uit het het 'cultuurpotje'. Voor een deel van de raadsleden reden om toch tegen het collegevoorstel te stemmen. ,,Het maak me niet zo heel veel uit waar het van betaald wordt, maar we zijn erg blij dat we het seizoen af kunnen maken", vertelt schouwburgdirecteur Rob van Wijk.

De hoop van Stichting De Nieuwe Doelen op een positieve stemming in de raad van donderdagavond was volgens Rob van Wijk aanwezig van tevoren en die kwam ook uit. Maar toch zit er een bittere nasmaak aan het besluit van de raad vertelt Van Wijk: ,,We hadden gehoopt op een sociaal plan voor het personeel. Het gaat om een hele club mensen die gepassioneerd en bevlogen het theater hebben gerund. Naast het privéaspect dat ze zonder werk zitten, is het voor hen ook een grote klap dat het theater dicht moet."

Wethouder Doodkorte gaf tijdens de raadsvergadering aan dat alleen de dorpshuisfunctie van het theater na 1 juni behouden blijft. Een keuze die niet per se Van Wijks keuze zou zijn geweest: ,,Het is natuurlijk fantastisch dat de amateurgezelschappen hun voorstellingen in De Nieuwe Doelen kunnen doen, maar je haalt wel het professionele aanbod weg en ik denk dat die ook niet meer terug komt."

Ook de opmerking van Eeuwit Klink (CDA) dat er voor de professionele voorstelling uitgeweken kan worden naar andere steden, zit Van Wijk dwars. ,,Natuurlijk kan je uitwijken naar Breda of ergens anders als je mobiel bent, maar er zijn ook genoeg mensen die niet zo mobiel zijn. Neem als voorbeeld de mensen van de Lindeborg. Die konden zonder jas even oversteken en weer naar huis. Hun wordt nu een voorziening ontnomen."

Wethouder Doodkorte gaf tijdens de raad aan dat de gemeente niet bereid is om te exploiteren en dat er verschillende partijen zijn die belangstelling hebben voor het pand. Iets waar Van Wijk zijn vraagtekens bijzet: ,,Wij weten wat er nodig is om het theater te runnen zoals dat wenselijk is. Dat geld is niet voorhanden. Het is volgens mij een illusie om te denken dat je het via een volledige commerciële exploitatie kan doen. Dat zijn er drie die dat in Nederland zonder subsidie doen en dat zijn de Joop van den Ende theaters. Maar goed, als de wethouder denkt dat hij partijen heeft die denken dat het kan, dan zou ik dat zeker toejuichen. Dan zou ik zo snel mogelijk die partijen bekend maken en zorgen dat die heel snel met elkaar aan tafel zitten om te kijken naar een doorstart."

Ondanks alle steun, variërend van petities tot spandoeken, beseft Van Wijk dat het voor De Nieuwe Doelen na 1 juni echt afgelopen is: ,,Het is voor ons een kwestie van het jaar afmaken en afwachten wat er vervolgens met het pand gaat gebeuren. Ik hoop van harte dat er een plan gaat lukken, maar dat is niet meer aan ons. Wij richten ons op de periode tot 1 juni en dan zal de tijd ons leren wat er met het pand gaat gebeuren", sluit Van Wijk af.