• Teus van der Stelt aan het werk in theater de Vijf Zinnen

    Kevin de Bruin

Een laatste afscheid van Theater De Vijfzinnen

GORINCHEM Theater De Vijfzinnen sluit, maar dat wil nog niet zeggen dat het culturele hart van Gorinchem stopt met kloppen. ,,Je kunt ons uit het theater halen, maar theater haal je niet uit ons", vertelt Teus van der Stelt. Samen met theatermakers wil hij gezamenlijk afscheid nemen van theater De Vijfzinnen.

door Kevin de Bruin

Een voor allen en allen voor één. Deze bekende theaterkreet uit de Drie Musketiers lijkt zeker van toepassing op de theatermakers uit Gorinchem en omstreken. Teus van der Stelt gaat samen met toonzetters uit het cultureel Gorinchem theateravond Eindeloos neer zetten. Dit wordt een voorstelling waarin iedereen die ooit op de planken van De Vijfzinnen heeft gestaan, zijn talenten kan tonen op het gebied van dans, zang en spel. ,,Ik draag met alle liefde een steentje bij om er een bijzondere avond van te maken." Ondertussen heeft hij al flink wat uren in de voorbereiding zitten.

Teus belooft een avond waarin we het Gorinchems talent nog één keer samen zien. ,,Laten we eindeloos theater maken!" De avond moet publiek raken, op een soortgelijke manier zoals Teus en andere theaterliefhebbers al zijn geraakt. Teus benoemt dat er een gezond en talentvolle amateurtheatercultuur heerst. Sowieso bood het theater een podium voor erg diverse groepen uit Gorinchem. ,,Dit wordt wellicht de allerlaatste keer dat je spelers op dit podium zult zien stralen."

Het theater heeft bij veel mensen onuitwisbare herinneringen nagelaten. Ook voor Teus was theater De Vijfzinnen één van de mooiste plekken om te zijn. ,,Toen ik als jochie voor het eerst de zaal inkwam, bekroop mij al een heel bijzonder gevoel. Dat gevoel heb ik nog steeds voor theater." De Vijfzinnen was voor veel mensen hun eerste kennismaking met theater. Er hebben mensen opgetreden die hier als hobby begonnen, maar vervolgens zijn doorgegroeid naar professioneel niveau. Teus: ,,Dit is één van de allermooiste zalen van Nederland met zijn eigen specifieke gevoel. Om dan zomaar de deur te sluiten zonder een afscheid zou verschrikkelijk zijn."

Door de jaren heen heeft De Vijfzinnen voor diverse gezelschappen als podium gediend. Toen De Vijfzinnen nog De Nieuwe Doelen heette, was het al een theater waar een combinatie van grote en kleinere namen de zalen vulden. Paul de Leeuw maakte zich bijvoorbeeld ooit nog in de Wereld Draait Door hard dat de toenmalige theater open moest blijven. ,,Grootheden hebben hier opgetreden en echt duizenden voorstellingen zijn hier gespeeld." Nu is het een plaats waar amateurs hun talenten ontwikkelen en stralend optreden voor het publiek. ,,Er is gehuild en enorm gelachen. Mensen zijn geraakt en verrijkt de schouwburg uitgegaan." Teus wil nog één keer dat gevoel ervaren dat je in theater De Vijfzinnen helemaal kunt worden betoverd.

Theateravond Eindeloos wordt 28 juni om 20:00 opgevoerd. Toegang voor het evenement is gratis. Teus: ,,Iedereen is welkom, want uiteindelijk kunnen theatermakers niet zonder publiek."