• Aron de Vries met een van de teksten die hij maakte voor op de t-shirt in de Kamer van de Tussentijd.

    Tim Hartman

'Een ruimte van bezinning'

GORINCHEM Aron de Vries is werkzaam bij het Regionaal Archief Gorinchem, een van de partners van het Huis van Inspiratie. We spreken hem over zijn bijdrage in de vrijdag geopende Kamer van de Tussentijd.

De Kamer van de Tussentijd werd vrijdagmiddag geopend en wie om zich heen kijkt, ziet daarbij bijdragen van De Vries. Niet alleen maakte hij de teksten die op de verschillende shirts bedrukt staan, geïnspireerd op het boek Tien Eeuwen Gorinchem, waar hij aan meeschreef. Ook staat er een vitrine met historische voorwerpen die deels uit het archief afkomstig zijn.

De Vries is enthousiast over de Kamer van de Tussentijd. ,,De term 'tussentijd' sprak meteen tot mijn verbeelding", zegt hij. ,,Het is voor mij op de eerste plaats een verwijzing naar de middeleeuwen, het tijdvak waar mijn belangstelling naar uitgaat. Men begon in de Renaissance te spreken van 'middeleeuwen'. Het was namelijk de tijd tussen de klassieke beschaving van de Grieken en Romeinen enerzijds en de herontdekking van deze klassieke beschaving door de humanisten."

GENIETEN Maar tussentijd roept ook andere associaties bij De Vries op. ,,Het is de tijd tussen 'nu al' en 'nog niet'. Er is nog even tijd om te genieten van wat er is en op adem te komen alvorens op weg te gaan. Het is bij uitstek een tijd om een pas op de plaats te maken, een kamer van bezinning. 'Voor de draad ermee!', de huidige tentoonstelling in het Gorcums Museum, kent ook dit element van bezinning. Met naald en draad werden liturgische gewaden geborduurd. Die draadkunstenaars deden dit natuurlijk in opperste concentratie, haast in een meditatieve staat. Maar het naaldwerk gebeurde natuurlijk ook rond de openhaard, waarbij er gesprekken gevoerd werden.",,Maar", zo vervolgt hij. ,,Tussentijd verwijst ook naar een soort vrije speelruimte, een kamer voor de spelende mens. Mooi dat zowel middeleeuwen, bezinning en spelen samenkomen in het begrip Kamer van de Tussentijd."

TIEN EEUWEN GORINCHEM In mei verscheen het boek 'Tien eeuwen Gorinchem'. De Vries maakte een kleine tentoonstelling over die geschiedenis. ,,Spookachtige verschijningen tonen een kleine selectie van verhalen uit de historie van onze mooie stad: het vertrekpunt voor vele creatieve uitingen. Afgelopen vrijdag bij de opening werden bijvoorbeeld levensgedichten voorgedragen door Georgios Lazakis. Hij speelt daarin met de Gorcumse wapenspreuk Fortis creantur fortibus: sterken brengen sterken voort.

In de ruimte staat ook een installatie van Johannes en Gerdien van Camp van het project 'Tolerantie, een bloemlezing', verwijzend naar de Martelaren van Gorcum. Kortom, er is van alles te zien, maar er moet ook nog heel veel komen. In de tussentijd gaat de spelende mens aan de slag."