Een slaapzak van papier?

GORINCHEM Papier, een alledaags materiaal, is voor kunstenaars een grondstof met haast onbegrensde mogelijkheden. Het Gorcums Museum toont daar voorbeelden van in de expositie 'Papier in de Hoofdrol, Nederlandse papierkunst van NU', met werk van meer dan 25 kunstenaars, van ingetogen tot extravert. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun passie voor papier. De resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in De Stad Gorinchem. Deze week de papieren slaapzak van Ewald Klaui.

Met papier, zo lijkt het wel, is bijna alles mogelijk. Je kunt het knippen, plakken en vermalen tot pulp. Je kunt erop tekenen, schilderen en drukken maar je kunt er ook beelden van maken of allerhande gebruiksvoorwerpen. Onder de lange lijst van papieren en kartonnen objecten valt ook de papieren slaapzak. Om in te slapen? Jazeker, Ewald Klaui heeft een exemplaar. Aan het eind van de jaren zestig, toen hij als CIOS-student stage liep bij een Vormingscentrum voor werkende jongeren in Velzen - daar werd hen achterstallige Kunst, Cultuur, Ethiek en Lichamelijke vorming bijgebracht - ging hij ooit met een groep jongeren kamperen op de Veluwe. Onderdeel van de vorming was sport en spel, compleet met nachtelijke speurtochten. Kamperen - en voor het eerst van hun leven zelf koken - deden zij in enkeldaks katoenen tentjes en slapen deden ze in papieren slaapzakken. Wel onder luid gemopper van de jongeren dat ze in een 'krant' moesten slapen.

Zo erg was het volgens Ewald Klaui overigens niet. ,,De slaapzak is voorzien van een heel dun laagje tempex en daardoor best warm en zelfs een beetje zacht, dus niet zeuren. Na een week was 'ie compleet uitgewoond en werd dan in de regel gewoon weggegooid. Het was immers het begin van het weggooi -of mooier - 'wegwerptijdperk.' Ewald heeft een week zijn slaapzak gebruikt en hem daarna zuinig bewaard; hij overleefde zelfs enkele verhuizingen. Waar de slaapzak precies vandaan komt is niet bekend maar de tekst die er groot op gedrukt staat, doet Engelse - of misschien Amerikaanse - makelij vermoeden: ,,This side up/Never mind the weather SLEEP DRI and warm in a Reed Medway Disposable Sleep Pack - Tested in all conditions- Patent applied for." De papieren slaapzak is komende weken te zien in het Gorcums Museum in een speciale vitrine op de begane grond.

Het Gorcums Museum organiseert in het kader van de papiertentoonstelling verschillende workshops. Op zondag 14 juni leert Erika Willemsen u de fijne kneepjes van de papiervouwkunst Origami; op woensdag 17 juni is er een papierworkshop voor kinderen ( 6-12 jaar) en op de dinsdagen 23 en 30 juni kunt u onder leiding van Annemieke Rebel een tweedaagse workshop collage maken volgen. Voor tijdstippen, kosten en aanmelding: zie de website van het Gorcums Museum: www.gorcumsmuseum.nl