Eerste Fortes Festival wordt 'klein Oerol'

GORINCHEM Zaterdag 11 juni vindt het allereerste Fortes Festival plaats op het Fortes Lyceum. Het festival staat in het teken van dans, muziek, theater en beeldende kunst en biedt jongeren gelegenheid om cultuur op te snuiven en elkaar te ontmoeten.

door Willemieke Steen

@WillemiekeSteen

Het was al langer de wens van een aantal docenten van het Fortes Lyceum om een dergelijk festival te organiseren. De organisatie van het festival is in handen van dramadocent Annemarie van Esch, afdelingsleider van de havo Marieke van den Berg en docent Engels Markus de Bruin. Annemarie van Esch vertelt: ,,Gedurende het schooljaar organiseren we veel leuke activiteiten die voornamelijk onder schooltijd of op schooldagen plaatsvinden. Het leek ons leuk om eens een dagvullend programma neer te zetten in het teken van diverse culturele activiteiten. We hebben bewust gekozen voor een festival op zaterdag zodat het niet te 'schools' wordt. Het is een activiteit van het Fortes Lyceum en we besteden in zoveel mogelijk lessen ook aandacht aan het festival, maar op 11 juni zijn juist ook niet-leerlingen welkom."

GROTE NAMEN De openingsact wordt verzorgd door het succesvolle Gorcumse Thomas Baggerman Trio, oud-leerlingen van het Fortes Lyceum. Andere namen die op het festival voorbij komen zijn de Gorucmse The Voice finalist Nikita Pellencau, DJ Kamal Basu en MC Hille. Daarnaast worden er in het openluchttheater voorstellingen gegeven door leerlingen, kunnen bezoekers lezen en chillen in de pop-up bibliotheek, een film kijken in de kleinste bioscoop van Gorinchem, genieten van kunstexposities en deelnemen aan een workshop fotografie of graffiti. Natuurlijk is ook aan de inwendige mens gedacht: diverse foodtrucks zijn op het terrein aanwezig met de meest uiteenlopende versnaperingen.

Het Fortes Festival wordt mede mogelijk gemaakt door talloze Gorcumse ondernemers. Marieke van den Berg: ,,We zijn erg blij met de medewerking van alle enthousiaste ondernemers. Dankzij hen kunnen we dit festival zo groots neerzetten. Het is mooi om te zien dat diverse partijen de krachten bundelen om in deze schrale tijden voor de kunst een podium te bieden aan culturele activiteiten." Naast sponsoring van allerlei middelen is er door crowdfunding een aanzienlijk bedrag opgehaald voor een deel van de financiering van het festival. Er zijn plannen om het festival ook volgend jaar weer te organiseren. ,,We fantaseren al over een meerdaags festival met nog grotere namen!", aldus Annemarie van Esch.

Jongeren van 12 tot 20 jaar zijn welkom om op 11 juni kennis te maken met diverse culturele partijen uit (de omgeving van) Gorinchem. Het festival duurt van 15.00 uur tot 22.00 uur en vindt plaats op het terrein rondom de school (Wijdschildlaan 4). Met hun festivalbandje kunnen de jongeren gratis naar de afterparty in de Flashback.

www.forteslyceum.nl

www.facebook.com/fortesfestival