• Matthijs Daniels

Eerste SKG Award tijdens Gorcum Sportgala 2018

GORINCHEM Een nieuwe award wordt geïntroduceerd tijdens de achtste editie van het Gorcum Sportgala op 2 februari. In samenwerking met de SKG - de Stichting Kindercentra Gorinchem - wordt daar de allereerste Samen Kunnen Groeien Award uitgereikt: de SKG Award. In aanmerking hiervoor komen Gorcumse activiteiten die kinderen stimuleren om te sporten of kennis te maken met sport.

De SKG biedt kinderen van 0 tot 13 jaar een afwisselend activiteitenaanbod dat gericht is op spelend ontdekken en samen groeien. Dit gebeurt in samenwerking met kinderen, opvoeders, onderwijs en andere belanghebbenden. De SKG staat midden in de samenleving en is toegankelijk voor alle kinderen in de stad.

Voor de lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkeling is beweging voor kinderen belangrijk. Zeker in het huidige digitale tijdperk zijn activiteiten die kinderen aanzetten tot sporten zeer waardevol. Regelmatig sporten en bewegen is goed voor de botten en spieren, voor de coördinatie, voor de spijsvertering en voor een gezond gewicht. Het verkleint zo de kans op bijziendheid, diabetes, hart- en vaatziekten of andere ziekten. Het afweersysteem wordt versterkt.

Naast alle fysieke voordelen krijgt een kind dat meer beweegt meer zelfvertrouwen en discipline, het kan zich beter ontspannen en slaapt beter, is minder gevoelig voor stress en depressie en heeft meer energie. Als je sport concentreer je je makkelijker, je legt contact met andere kinderen en verveelt je minder. En voor een gezonde leefstijl geldt: jong geleerd is oud gedaan.

De SKG heeft buiten spelen en sporten op verschillende wijzen, en in samenwerking met verschillende partners, verankerd in het dagelijks beleid. Tijdens het komende Gorcum Sportgala worden initiatiefnemers achter leuke, vernieuwende sportactiviteiten voor de jeugd voor het eerst onderscheiden met een eigen prijs: de Samen Kunnen Groeien Award.

Om hiervoor genomineerd te kunnen worden, moeten activiteiten gericht zijn op kinderen van 0 tot 13 jaar, ze moeten laagdrempelig en makkelijk toegankelijk zijn, gedragen worden door sportverenigingen, scholen en/of bedrijven, al dan niet met behulp van vrijwilligers en georganiseerd zijn in samenwerking met elkaar.

De helft van de jury werd door kinderen gevormd en zij werden geadviseerd door nog een grote groep andere kinderen. Genomineerd voor de eerste SKG Award zijn: de Giga Kangoeroedag van GKV, het evenement Let's Play Ball van Achilles en Goba en het Winterfestijn Gorinchem. De winnaar wordt tijdens het Gorcum Sportgala op 2 februari bekend gemaakt.

De nieuwe prijs sluit mooi aan bij de missie van het Gorcum Sportgala. Daar wordt behalve bij de sportieve prestaties ook uitgebreid stilgestaan bij de maatschappelijke waarde van sport, onder meer door het jaarlijks in het zonnetje zetten van vrijwilligers van sportclubs en via de al bestaande award voor het Sportinitiatief van het Jaar. De SKG-award is daarop een mooie toevoeging.