• Eneco.nl

Eigen energie opwekken bij de boer om de hoek

SCHELLUINEN Waar een bezoek aan de dierentuin niet allemaal toe kan leiden. Frans Kruis, melkveehouder in Schelluinen, bracht vorig jaar juli samen met zijn gezin een dagje in Blijdorp door. Op uitnodiging van zijn energieleverancier. Bij één van de talloze stands van Eneco legde hij zijn idee neer. ,,Precies op het goede moment. Ze hadden net het ZonneHub-concept bedacht." Deze zomer worden er 232 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van zijn koeienstal.

 

door Erik de Bruin

,,Een hub is een knooppunt van verbindingen", legt projectleider Marloes Arkesteijn uit. ,,Op één plek komt alles samen. In dit geval is dat de boerderij van Frans. Hij maakt het voor anderen mogelijk om bij te dragen aan duurzame, schone energie. Dat is hard nodig want als je het hebt over duurzame energie opwekken kan Nederland wel een boost gebruiken. In een ranking van EU-landen nemen we de een-na-laatste plaats in." Eneco is Kruis dan ook zeer erkentelijk en betitelt hem zelfs als een held in de wervingscampagne op internet. Eind maart, begin april is er bij inwoners van Arkel, Gorinchem, Hoogblokland, Hoornaar en Schelluinen een folder in de bus is gevallen. ,,De held van de buurt. Het klinkt leuk, maar dat ben ik natuurlijk niet", zegt de hoofdrolspeler nuchter. ,,Het enige dat ik doe is ons dak beschikbaar stellen en dat ligt er toch al. Toen ik in Blijdorp op een medewerker van Eneco afstapte heb ik hem voorgelegd dat het dak van onze stal te huur is. 'Hebben jullie interesse?', vroeg ik. 'Het zijn aardig wat vierkante meters.' In Duitsland is elke stal bezaaid met zonnepanelen. Zo ben ik op het idee gekomen."

 

'GEEN BEMOEIENIS' Dat voorstel werd enthousiast ontvangen. Eneco zocht hem op in Schelluinen en concludeerde dat zijn boerderij aan de rand van het dorp, dichtbij de stad en met een ligging op het zuidwesten uitermate geschikt is. ,,We zijn om de tafel gaan zitten en kwamen er snel uit. Verder is het aan Eneco zelf. Zij draagt zorg voor de installatie, de administratieve verrekening en de verkoop van de panelen. Wij hebben daar geen bemoeienis mee. Ook niet met de hoeveelheid. Er zouden in totaal vijftienhonderd zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Zoveel ruimte is er, maar als het bedrijf daarvoor zou kiezen, moet ze wel een kabel leggen naar het transformatorhuisje in het dorp. Dat is een gigantische investering. Financieel is het dan niet meer aantrekkelijk. Voor mij is het interessant omdat we nu geen investering hoeven te doen. In ruil voor het ter beschikking stellen van het dak krijgen we twaalf panelen. Goed voor de portemonnee - net als bij de andere deelnemers gaat de energierekening omlaag - en hopelijk ook voor het milieu." Er klinkt lichte twijfel in zijn stem door. ,,Winnen we er het milieu mee? Soms vraag ik me dat af. Daar komt wel meer bij kijken. Het is een stapje in de goede richting. Worden mensen niet gemakkelijker? 'Nu ik zonne-energie opwek kan ik best het licht wat langer aan laten.' Als we zo gaan denken, schiet het natuurlijk niet op met het klimaatprobleem. We zetten pas echt een stap als het bewustzijn verandert."

 

'KETTINGREACTIE' Dat de omgeving meeprofiteert, om met zijn woorden te spreken, vindt hij de grootste plus van het project. Zo ook de projectleider. ,,ZonneHub is een lokaal verhaal met een landelijke spreiding. Waar we op hopen is een kettingreactie. Dat mensen elkaar aansporen. In Schelluinen zie je dat al gebeuren. Een collega van Frans, die in Gorinchem boert, heeft ook interesse. Als dat van de grond komt, kunnen ook inwoners van Gorinchem-Oost meedoen. Dat zou fantastisch zijn want we weten dat daar veel belangstelling is voor dit soort initiatieven." In de postcodegebieden rond de Schelluinse Nolweg, waar de familie Kruis haar melkveehouderij heeft, ook. ,,We hebben in een week tijd dertig aanmeldingen gehad", zegt Arkesteijn verheugd. ,,Onze inschatting was ook dat we ongeveer dertig deelnemers nodig hebben." Of het plaatje nu al rond is, durft ze nog niet te zeggen. ,,De inschrijving is in eerste instantie vrijblijvend. Na het telefonisch contact kan deelname definitief worden bevestigd. In dat proces zitten we nu. We zien dat er naast bestaande Eneco-klanten ook geïnteresseerden zijn die nog geen gebruik maken van onze diensten." Het aantal panelen per persoon varieert sterk. ,,Mensen die in een appartement wonen, kiezen een paar panelen omdat ze een lager verbruik hebben. Er zijn ook belangstellenden die er tien tot twintig en zelfs meer hebben gereserveerd. Nu het spaargeld weinig tot niets meer oplevert, is dit geen gekke investering. De verwachte terugverdientijd is 9,2 jaar. Bovendien hoef je, gebruikmakend van de zogenoemde postcoderoosregeling (het dak en de omliggende postcodegebieden vormen tezamen een roos') geen energiebelasting te betalen over je opgewekte energie. Gegarandeerd vijftien jaar. Een voordeel ten opzichte van de salderingsregeling die je gebruikt als je zonnepanelen op je eigen dak plaatst. Die levert hetzelfde voordeel op (je wordt niet belast), maar of het standhoudt is zeer de vraag. In de politiek wordt gesproken over versobering." Het zou een reden kunnen zijn om je zonnepanelen op het dak van een ander te laten installeren. Arkesteijn kan er nog wel meer noemen. ,,Voor veel mensen is het simpelweg niet mogelijk. Omdat ze bijvoorbeeld in een appartement of huurhuis wonen. Bovendien zijn niet alle daken geschikt en heeft het ook met de ligging te maken. Wie in Gorinchem in de binnenstad woont, zal zijn heil ook elders moeten zoeken. Daar mogen zonnepanelen niet vanwege het beschermde stadsgezicht."

'GEEN GEDOE' Eén van de deelnemers gaf aan, vertelt Arkesteijn, dat zijn vrouw zonnepanelen spuuglelijk vindt. ,,Ook voor hen biedt ZonneHub een oplossing want ze zien wel in dat het loont. Zowel voor het milieu als de portemonnee. Wat wij belangrijk vinden, is faciliteren en ontzorgen. Mensen willen geen gedoe. Installatie, onderhoud 舰 je hebt nergens omkijken naar." ZonneHub moet zich, zo is de bedoeling, als een olievlek over Nederland verspreiden. ,,Een wijkcentrum in Goeree Overflakkee, een bouwmarkt in Maastricht : er zit al het één en ander in de pijplijn. Dat rollen we nu uit. We zijn van start gegaan met 170 zonnepanelen op een bankgebouw in Etten-Leur."

Boer Frans is, letterlijk, het gezicht van dit nieuwe initiatief. ,,Mijn kop op zo'n folder en op de website hoeft van mij niet zo, maar ik snap wel dat ze het doen. Daardoor is het persoonlijker." Lachend: ,,Het is de prijs die je betaalt. Ik moet zeggen dat we al veel positieve reacties hebben gehad. Het is ook gewoon leuk om dit te doen. We hebben de nieuwe stal in 2015 niet voor de mooiheid gebouwd. Zonnepanelen kunnen er prima op. Normaal gesproken doe je zo'n investering als je geld over hebt. Dat hebben we niet, maar toch is het mogelijk. Voor ons en anderen." ,,Of het hierbij blijft? Of er meer panelen komen, is aan Eneco. Een zonneweide zou ook een mogelijkheid kunnen zijn, maar daar zou ik wel eerst goed over na moeten denken. Óf we dat nu wel zo mooi vinden."