• Laura van Horik

Eis: 6 jaar cel voor veelpleger

DORDRECHT Tegen de Tilburger (30) die ervan verdacht wordt dit jaar in drie maanden tijd onder andere meerdere keren in Gorinchem te hebben ingebroken, werd woensdagochtend zes jaar cel geëist met aftrek van voorarrest. De man stond terecht voor dertien strafbare feiten en is een bekende van de politie.

Door Laura van Horik

De verdachte pleegde van juni tot en met augustus verschillende inbraken, waaronder een aantal in Gorinchem, Arkel en Hardinxveld. Zowel overdag als 's nachts sloeg hij zijn slag en ging onder andere aan de haal met eigendommen als sieraden, geld en auto's. Enkele feiten bekende hij tijdens de zitting, maar bij de rest zei hij niet betrokken te zijn. Wel is de man verschillende keren vastgelegd op camera, voldoet hij aan verklaarde signalementen en zijn er diverse keren vinger-, hand-, en schoenafdrukken van hem gevonden. De schoenen zei de Tilburger uitgeleend te hebben aan 'een mattie', maar hij wilde geen namen noemen. Eén van de gestolen auto's zei hij van zijn vader te hebben geleend, maar volgens de officier van justitie verklaarde vader hier niets van te weten. Toch bleef de Tilburger ontkennen de auto gestolen te hebben, net als dat hij enkele andere strafbare feiten ontkende.

UITGEBREID STRAFBLAD De Tilburger, die sinds 12 september dit jaar vastzit, heeft een uitgebreid strafblad en werd in 2014 al eens veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf. Na vijf weken uit detentie te zijn, ging de man echter opnieuw de fout in. Uit een advies van de reclassering kwam vorig jaar naar voren dat de man niet openstaat voor hulp en dat werkstraffen negatief en vroegtijdig zijn beëindigd. De verdachte zei tijdens de zitting dat hij niet meer wilde meewerken met de reclassering omdat zijn vertrouwen hierin eerder is beschaamd. De rechter zegt zich daarom genoodzaakt te voelen om 'geen nieuw traject in te gaan, maar te straffen'.

GEEN SPIJT Een groot deel van de aanwezige slachtoffers, die bij elkaar duizenden euro's aan vorderingen indienden, liet tijdens de zitting weten dat zij er psychisch nog steeds veel last van heeft. De slachtoffers hebben moeite met slapen en zijn het gevoel van veiligheid kwijt. Bij anderen is vooral de emotionele schade groot, omdat er ook erfstukken zijn meegenomen. ,,De emotionele schade is niet in geld uit te drukken", aldus één van hen. De officier van justitie vroeg de verdachte wat hij van de woorden van de slachtoffers vond, maar hij betoogde geen spijt.

De officier van justitie verklaarde vervolgens vrijwel alle strafbare feiten waarvoor de verdachte terechtstond, bewezen. ,,Meneer toont geen enkele vorm van spijt en is meermalen in aanraking gekomen met politie en justitie. Hij heeft totaal geen respect voor andermans eigendommen. Justitie is er klaar mee. Alles bij elkaar opgeteld moet deze man gewoon voor langere tijd achter de tralies verdwijnen", aldus de officier van justitie.

De uitspraak vindt plaats op 27 december om 13:00 uur.