• gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto

Enthousiaste reacties na thema-avond Blauwe Toren

GORINCHEM Bijna 200 bezoekers van de thema-avond Historisch Erfgoed in het Gymnasium Camphusianum hebben met enthousiasme gereageerd op de inspirerende presentaties. De organisatie was in handen van Gorcum Actief naar aanleiding van archeologische vondsten Buiten de Waterpoort.

Gorcum Actief ziet terug op een buitengewoon geslaagde avond. ,,Als je aan zoiets begint, weet je nooit precies wat je te wachten staat," aldus initiatiefneemster Everdien Hamann van Gorcum Actief. ,,Maar zo 'n vol auditorium, interessante lezingen en zulke enthousiaste reacties overtreffen al onze verwachtingen. Er waren zelfs belangstellenden vanuit het hele land, zoals historicus Bert Stamkot uit Amsterdam, die veel over Gorinchem heeft geschreven, en de mensen van de landelijke archeologische organisatie. Maar het belangrijkste is denk ik toch wel dat het historisch besef in Gorinchem een 'boost' heeft gekregen, evenals inspiratie voor 'wat kan je er mee doen'. Zo mooi allemaal."

MUURRESTEN Drie deskundigen waren uitgenodigd om hun kennis aan het Gorcums publiek te presenteren. Dr. Merlijn Hurx, verbonden aan de Universiteit Utrecht, deed uit de doeken wat hij ontdekte tijdens zijn archiefonderzoek naar de bouw van de Blauwe Toren. Hij toonde onder meer hoe zo 'n zware toren op de weke veen-ondergrond gebouwd werd en hoe het zat met de vier grappige huisjes bovenop de toren. Merlijn Hurx heeft ontdekt wie destijds de bouwmeesters waren en toonde vergelijkbare monumenten voor zover die elders in West-Europa nog bestaan. De gevonden muurresten bij de Duveltjesgracht zijn van de voorhof van kasteel de Blauwe Toren.

Coördinator René de Kam van Publieksbereik Historisch Erfgoed gaf een overzicht van de ontwikkelingen en vele initiatieven in Utrecht, waar zowel Middeleeuwse als Romeinse resten zijn gevonden. Deze presentatie bood vooral veel inspiratie over 'wat kan je nou met bijvoorbeeld zo 'n oude muur doen en/of hoe laat je het historisch erfgoed aan het publiek zien?'. Onder andere de voorbeelden van 3D-presentaties maakten grote indruk.

Historicus Roel Mulder legde in een korte inleiding uit 'waar Gorinchem stond' in de late middeleeuwen en hoe de stad in de afgelopen decennia met historisch erfgoed en beschermd stadsgezicht is omgegaan.

De organisatie van deze avond was in handen van Gorcum Actief in samenwerking met het Gymnasium Camphusianum en de Merwefilmers. Een uitgebreide uitwerking van de lezingen verschijnt online bij Gorcum Actief. Toon de Jongh van de Merwefilmers werkt in samenwerking met Gorcum Actief aan een documentaire over de opgravingen en de lezingen.

Meer weten of reacties? Mail naar: info@gorcumactief.nl